Kent Haberleri

Depremden etkilenen 11 ilde 67 bin konutun yapımı başladı!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada depremden etkilenen 11 şehirde toplam 67 bin konutun ve köy evinin yapım sürecinin başladığını söyledi.

Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantıdan sonra açıklamalar yapan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum deprem bölgesindeki işlemler tamamlanana kadar tüm ekiplerle sahada olacaklarını söyledi.

Bakan Murat Kurum yaptığı açıklamada toplam 11 şehide yaklaşık olarak 2,5 milyon vatandaşın çadır ve konteyner kentlerde yaşadığını dile getirerek, AFAD koordinasyonunda, gelecek süreçte kurulacak 100 bin konteyner düşünüldüğünde 500 bin kişinin daha en geç mayıs ayının başına kadar bu alanlara yerleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Yaptığı açıklamada kentlerden gelen taleplere göre çelik, prefabrik, konteynerden geçici yaşam alanları kurulumuna Emlak Konut GYO ve TOKİ ile destek verdiklerini kaydeden Bakan Murat Kurum, diğer taraftan enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Bakan Murat Kurum açıklamasında hasar tespit çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, "Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Elazığ, Hatay ve Diyarbakır olmak üzere 8 şehirde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.

Açıklamasında diğer illerde de sona yaklaştıklarını söyleyen Bakan Kurum, "İnşallah önümüzdeki günlerde tamamlayıp 11 ilimizdeki askı sürecini başlatmış olacağız." dedi.

2 milyon 31 binada inceleme yapıldı

Yaptığı son dakika açıklamasında depremden etkilenen şehirlerde 5 milyon 646 bin bağımsız bölümden meydana gelen 2 milyon 31 binada inceleme yapıldığını dile getiren Bakan Murat Kurum, 6 Şubat tarihinden sonra meydana gelen depremlerden sonra tespit çalışmaları yapıldığını dile getirdi.

Bakan Murat Kurum, bu çerçevede 894 bin bağımsız bölümden meydana gelen 312 bin binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı olduğunun tespitinin yapıldığını kaydederek, "Depremden en çok etkilenen şehirlerin başında gelen Hatay'da 333 bin 825 bağımsız bölümden meydana gelen 99 bin binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduklarını dile getirdi.

Bakan Kurum açıklamasında, "Hatay'dacumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında 216 bini merkezler 34 bini köylerde toplamda 250 bin konutun yapım sürecini başlattık. Şubat ayından  itibaren 11 şehirde eş zamanlı inşaat sürecini sürdürüyoruz. 7 bin 173 tanesi Hatay'da olmak üzere 54 bin afet konutunu merkezlerde, yine 2 bini Hatay'da olmak üzere 11 şehrimizde 13 bin köy konutumuzun da ihalesi yapıldı. Böylelikle de 11 şehirde gerek köylerimizde gerek il ve ilçe merkezlerinde 67 bin konutumuzun ve köy evimizin yapım sürecini başlattık." dedi.

"İhale yapılacak konut rakamını 319 bine çıkarmayı hedefliyoruz"

Nisan ve mayıs ayında ihalesi yapılması hedeflenen konut sayısı hakkında da önemli açıklamalar yapan Bakan Kurum, Nisan ve mayıs ayı içerisinde ilk etapta gerek köylerimizde gerek il ve ilçe merkezlerinde ihalesini gerçekleştirecekleri konut rakamını 319 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Büyük İstanbul depremi 7 şehri vurabilir! Uzman isim tarih verdi, peş peşe açıkladı! 7'den büyük...

Marmara Denizi'nde Tehlike: Korkutan deprem riski!

AFAD peş peşe açıkladı! Son dakika! 5 ve 6 arası büyüklükte 47 deprem oldu!