Kent Haberleri

Depremden kaçanlar akın akın o şehre göçtü, belediye başkanı yardım çağrısı yaptı!

Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından bölgeden büyük bir göç dalgası başladı. Büyük afetin ardından yaşadıkları kenti terk edenlerin büyük bölümü ise o şehre adeta akın etti. Büyük felaketten sonra yaşadığı şehri terk edenler ise Mersin’e adeta akın etti

Türkiye’ye çok büyük darbe vuran Kahramanmaraş merkezli büyük depremin ardından bölgeden büyük bir göç dalgası başladı. Büyük felaketten sonra yaşadığı şehri terk edenler ise Mersin’e adeta akın etti. Depremin yaşandığı günden 6 Şubat tarihinden itibaren Mersin’e bölgeden gelen depremzede sayısının 250 bini aştığı bildirildi.

Mersin’in yoğun bir göç ile karşı karşıya bulunduğunu vurgulayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, minimum 250 bin yurttaşın Mersin’e giriş yaptığını ve kentin bir an önce destek kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Depremzedelerin yanı sıra yoğun bir sığınmacı göçü ile de karşı karşıya kaldıklarını ifade ede Seçer, Mersin’de kayıtlı ve kayıtlı olmayan 400 bin sığınmacının yaşadığını bildirdi. Seçer, “Kentin yerli nüfusu 1 milyon 900 bin. Sığınmacı nüfusuyla 2,3 milyon. Deprem nedeniyle Mersin’e gelip yerleşecek olan 400 bin kişiyi de üzerine koyduğunuzda, bu sayı yaklaşık 2.7 milyona çıkacak” diye konuştu.

“BU SORUNU BİR İKİ İLİN ÜZERİNE YIĞMAYIN!”

Yaşanan sığınmacı meselesinin Mersin’in üzerine yıkıldığını iddi eden Seçer, “Bölgede depremden etkilenen kendi vatandaşlarımız da sığınmacılar da var. Bunun insani boyutu var ve asla bu konuda olumsuz bir değerlendirme yapamam. Ancak bu sorunu getirip 2-3 ilin üzerine yığmayın. Zaten Mersin üzerinde bir yük var. Sığınmacıları Orta Anadolu'ya da götürebilirsiniz ama oradaki illerin idarecileri, valilikleri kabul etmiyor." ifadelerini kullandı.

Depremin ilk günlerinden itibaren yoğun göç almaya başlayan Mersin’de kiralar ve gayrimenkul fiyatları da fahiş şekilde artmıştı. Şehirde daha önce aylık 3 bin olan kiralar 5 bin, 5 bin olan kiralar 10 bine yükselmiş, özellikle Erdemli bölgesindeki kira fiyatları 20 bin TL civarına çıkmıştı. Diğer yandan depremin hemen ardından gayrimenkul fiyatları da adeta patlama yaşamış ve deprem öncesinde 5 milyon TL civarında olan konut fiyatları 20 ila 25 milyon arasında değişen fiyatlarla satılmaya başlamıştı.