28 / 04 / 2024

Depremden korunmak için binalar nasıl olmalı?

Depremden korunmak için binalar nasıl olmalı?

Depremin şiddetine ve süresine göre binaların gördüğü zarar değişebiliyor. Peki olası bir depremden korunmak için binalar nasıl olmalı? İşte yanıtı...



Depremden korunmak için binalar nasıl olmalı?

Yaşadığınız konutun yer aldığı binanın depremden en az derece etkilenmesi ve hatta hiç etkilenmemesi için binaların sağlam zeminde, sağlam ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılması gerekiyor. Buna göre depremden korunmak için binalar nasıl olmalı sorusunun yanıtı, söz konusu yapının yapı malzemelerinde saklı.


Binanın sağlamlığını görmek için ise birtakım araştırma ve incelemelerin yapılması gerekiyor. Örneğin, araştırmaya ilk olarak binayı yapan inşaat firması ile başlanabilir. Söz konusu firmaya ait başka yapılar depremden hasar görmüş mü bakılabilir.


Bunun yanı sıra binanın teknik özelliklerine bakılabilir. İnşaat esnasında betonun nasıl döküldüğü, beton santrallerinden gelen hazır betonun kullanılıp kullanılmadığı gibi detaylar önem taşıyor.


Binanız için üretilen betonda deniz kumu mu kullanılmış? İyice yıkanmadan kullanılan deniz kumu içerisindeki tuz betonun kimyasını zamanla bozabilir ve dayanıklılığını azaltabilir.


Ayrıca inşaat tekniği ile ilgili bir diğer önemli husus ise binanın projeye uygun olarak inşa edildiği devamlı olarak kontrol edilmiş mi? Doğru sayıda çelik donatı yerleştirilmiş mi? sorularının yanıtları olacaktır.


Deprem konusunda yapılacak bir diğer araştırma ise binanın yer aldığı zeminin kontrolünün yapılmasıdır. Zemin sert kaya üzerinde mi, yoksa yumuşak mı öğrenilmelidir. Tüm bu araştırmalar için Tapu ve Kadastro Müdürlükleri'nden veya bağlı olunan belediyeden yardım istenebilir. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön