Sektörel

Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Eviniz depreme dayanıklı mı değil mi? Herkes hemen bunlara baksın! 

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin riskini yeniden gündeme getirdi. Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Eviniz depreme dayanıklı mı değil mi? Herkes hemen bunlara baksın!  6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin riskini yeniden gündeme getirdi

Marmara depreminden sonra konut alacakların ilk kriterlerinden olan depreme dayanıklılık, son senelerde unutulma aşamasına gelmişti. 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin riskini yeniden gündeme getirdi. 

Deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, yine binanın öldürdüğü gerçeğiyle karşı karşıya kalındı.

1999 depremi sonrasında konut satın alacakların ilk kriterlerinden biriydi depreme dayanıklılık. Ancak son senelerde eskiye göre daha az sorgulanan bir hale gelmişti. 

6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerin ardından binlerce vatandaşın gündemine yine 'Binamız depreme karşı güvenli mi?' sorusu yerleşti. 

Bu kapsamda, risk tespiti yapan firmalara başvurularda büyük yoğunluk yaşanırken, vatandaşlar deprem tedirginliğiyle risk tespitine koşmaya başladı. 

Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Eviniz depreme dayanıklı mı değil mi? Herkes hemen bunlara baksın! 

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu gibi araştırmaların kont almadan veya kiralamadan önce yapılması daha faydalı görülüyor. Uzmanlar,  ev alırken deprem güvenliğinin sorgulanması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Konuya ilişkin açıklamalarında uzmanlar "İnsanlar, buzdolabı, çamaşır makinesi satın alırken; makinenin harcadığı enerjiyi ve enerji sınıfını sorgularken, otomobilin tükettiği yakıttan yol tutuşuna kadar sorgulama yaparken; başını soktuğu evin başta deprem olmak üzere yangın, sel ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklılığını sorgulamıyor" ifadelerine yer verirken, konut alıcısının güvenli yapı ile ilgili sorgulamayı bilinç eksikliği nedeniyle atladığı belirtiliyor. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD), konut alırken ve kiralarken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladığı rehberinde, “AFAD, ev alma ve kiralama sürecinde evin büyüklüğü, manzarası, konumu gibi özelliklerin yanında yapı güvenliğini de araştırmaları için vatandaşlara çağrı yapıyor” ifadeleri yer alıyor. 

Bu çerçevede ilk bakılacaklar arasında ruhsat, binada sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığı ve çevredeki yapılar yer alıyor. 

Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Eviniz depreme dayanıklı mı değil mi? Herkes hemen bunlara baksın! 

Hem AFAD’ın hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı kriterlere göre ev sahibi nelere dikkat etmeli? İşte o ayrıntılar...

Konut alırken sorgulanması gereken ilk konu ruhsat. Binanın yapı ruhsatına sahip olması, bulunduğu alanın depremselliği ve zemin özellikleri dikkate alınarak mevzuatlara uygun hazırlanmış projelerinin bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu belgenin olması, binanın denetim altında projesine uygun olarak inşa edildiğini ve afetlerde hayati öneme sahip hususların da mevzuatlara uygun şekilde yapıldığını gösteriyor. 

Binanızın arka, ön ve yan cephesinde yer alan kaçak yapılar, özellikle depremlerde hasar görme ihtimali yüksek olduğu için, binanızın da  hasar görmesine neden olabilir. 

Öncelikle binanın projesine uygun inşa edilip edilmediği de kontrol edilmeli. Konutun bağlı olduğu belediyeden binanın projesine erişebilirsiniz. Yapının Deprem Yönetmeliği’ne uygun olup olmadığına da bakılmalı, 1999'dan önce inşa edilen binalar bu yönetmelik olmadan yapılmıştı. 

İnşasından sonra binanın taşıyıcı sistemini olumsuz şekilde etkileyebilecek yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığına da bakılmalı. 

Binanın daha önce bir depremde hasar görüp görmediğine de bakılmalı. Hasar görmüş binalardan uzak durulmalı. 

Vatandaşlar, konutlarının ve iş yerlerinin yer aldığı binanın; mühendislik hizmeti almadan yapıldığını, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığını, özellikle beton kalitesinin çok düşük olduğunu ve deprem açısından riskli olduğunu düşünüyorsa, yetkin ve yetkili kuruluşlarca inceleme yaptırması gerekiyor. 

Binanın yer aldığı bölgenin fay hareketliliği, zemin durumu gibi bilgilerinde araştırılması gerekiyor. Bunun için AFAD’ın deprem haritası  ve İBB'nin bina yapısını analiz ederek ön bilgi sunduğu ‘Depreme Yenilme’ gibi uygulamaları mevcut. 

HERKES BUNLARA DİKKAT ETSİN 

İnşaat sırasında, hazır beton teknolojisi ile inşa edilen binalar tercih edilmeli. Deprem bölgelerindeki binalarda C25’ten düşük dayanımlı betonla üretilmiş binalar ve deniz kabukları olan binalar tercih edilmemeli. 

Binanın tasarımının da depreme karşı dayanıklılık sağlayabileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, simetrik boyutlandırma ve kısa kolon kullanımı gibi tasarımsal etkenler, binayı depreme karşı dayanıklı hale getirebiliyor. 

Kolon ve perde uygulamalarının doğru yöntemlerle yapılıp yapılmadığı incelenmeli. Teknik özellikleri öğrenmek için konut almak istenilen bina mühendislere inceletilebilir. 

Zeminin etüd raporu da mutlaka incelenmeli. Doğru zemine uygulanan doğru bina depreme karşı dayanıklı olur. 

Binaların Enerji Kimlik Belgesinin olup olmadığına bakılmalı.

İstanbul'dan deprem göçü arttı: O bölgede emlak fiyatları 3 katına çıktı! 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı ne zaman evden çıkarılabilir? Bunu yapana hapis cezası bile var...

TOKİ Mart 2023 kuralarında son dakika! İl il ve peş peşe çekiliyor! Hemen konut ve arsa kuralarına bakın!