07 / 08 / 2024

Depreme dayanıklı binalar nasıl inşa edilmeli? Uzmanı uyarıyor! Depremde ilk bu binalar yıkılıyor!

Depreme dayanıklı binalar nasıl inşa edilmeli? Uzmanı uyarıyor! Depremde ilk bu binalar yıkılıyor!

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan, deprem esnasında yapıların en fazla zorlanan bölgelerine değinerek, depreme dayanıklı binaların nasıl inşa edilmesi gerektiğini açıkladı.  



İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan, depreme dayanıklı binaların nasıl inşa edilmesi gerektiğini açıkladı. Deprem esnasında betorname yapıların en fazla zorlanan bölgelerinden birinin kolon-kiriş birleşimi olduğuna dikkat çeken Bakılan, bu bölgelerin özenle inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde depremde ilk buraların hasar gördüğüne değinen Bakılan inşaat projeleri yapılırken bu ayrıntıya dikkat edilmesine vurgu yaptı. 

Bakılan bu konuda inşaat projelerini uyararak, kolon kiriş bağlantıyla ilgili sosyal medya hesabından bir örnek paylaştı. İşte Bakılan'ın sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım... 

Atakan Bakılan @atakanbakilan

Deprem esnasında betonarme yapıların en fazla zorlanan bölgelerinden biri kolon-kiriş birleşimleridir. Yaşadığımız acı depremler sonucu bunu defalarca tecrübe ettik. Bu bölgeler, projesinde belirtildiği donatı düzenine uyarak özenle inşaa edilmelidir.

Şantiyemizden bir örnekle;  Birleşim bölgesinde kolonun hem dış hem iç etriyeleri 135 derece bükümler ile projesinde belirlenen sıklıkta, eksiksiz bağlandı. Sağlıklı beton yerleşimi için kiriş donatıları arasında minimum mesafeler bırakıldı. Not: Projede çiroz var ise mutlaka birleşim bölgesinde de bulunmalıdır. Bu bölgede etriye aralıkları 15 cm’i geçemez. 

İnşaat sektöründe işçilik fiyatları asgari ücret artış oranının 2 katından fazla oranlarda arttı!

Demir hariç neredeyse tüm inşaat malzemelerine 3 senede yüzde 500-900 zam geldi!

Demir fiyatları 3 yılda yüzde 243 artarken, çimento fiyatları yüzde 750 arttı!

 


Geri Dön