22 / 12 / 2024

Depreme dayanıklı yapılaşma için binalara Japon modeli geliyor!

Depreme dayanıklı yapılaşma için binalara Japon modeli geliyor!

Hükümet depreme dayanıklı yapılaşmaya ilişkin yasal düzenlemeyi yıl sonuna kadar çıkarmak için düğmeye bastı. Yeni deprem yasasının ilk ipuçlarını ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Denemeç verdi: Cezai müeyyideler artırılacak



Hükümet depreme dayanıklı yapılaşmaya ilişkin yasal düzenlemeyi yıl sonuna kadar çıkarmak için düğmeye bastı. Yeni deprem yasasının ilk ipuçlarını ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Denemeç verdi: Cezai müeyyideler artırılacak. 10 yılda 9 milyon konut yeniden yapılacak. Fay hattına yakın binalar Japonya standardında inşa edilecek.

Van'da yaşanan 7.2 şiddetindeki deprem ve bundan sonraki depremler için alınması gereken önlemler Kurban Bayramı'nda bakanların ve siyasetçilerin en önemli gündem maddesi oldu. Partiler arası bayramlaşma heyetlerinin sohbet konularının başında da deprem yeraldı. AK Parti'nin bayramlaşma heyetinde yer alan Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, kabuller sırasında, depreme dayanıklı yapılaşma ve bunun gerçekleştirilmesi için hazırlanacak yasal mevzuat konusunda açıklamalar yaptı. Denemeç, depremle ilgili yasal düzenlemelerin bu yıl sonuna kadar bir buçuk aylık süre içinde yapılabileceğini belirterek, 'Burada artık işin sıkı tutulması, cazai müeyyidelerin artırılmasını sağlayacak bir düzenlemeye gidiliyor' dedi. TOKİ'nin deprem bölgelerinde yaptığı binaların hasar görmediğini de dile getiren Denemeç, bu binaların  TOKİ  tarafından yapılmadığını, ihale edildiğini ancak TOKİ'nin denetimi sağladığını anlattı. Denemeç, "Toki 500 - 600 uzman arkadaşımızın çalıştığı bir yer, kendileri inşaat yapmıyor, mütahit firmalar yapıyor. Onlar kural koyuyor ve denetleme yapıyorlar. Demek ki kuralları düzgün koyarsanız ve denetlerseniz sıkıntı olmuyor" dedi. Denemeç, deprem mevzuatıyla ilgili çalışmalar konusundaki bu sözlerine bir televizyon kanalına yaptığı değerlendirmede açıklık getirdi.

MÜEYYİDELER GELİYOR

17 Ağustos depreminin ardından mevzuatta bazı değişiklikler yapıldığını anlatan Denemeç, ancak bu değişikliklere rağmen sorunlar yaşandığını belirterek, "Demek ki bir yerde eksiklikler var. O eksiklikleri giderecek, sorumlulardan hesap soracak müeyyideler olmalı. Müeyyidenin olması ve onun uygulanıyor olması zaten problemleri önler. Bu konunun detaylarına arkadaşlar çalışıyor" dedi.

Deprem mevzuatının ayrıntılarıyla ilgili soru üzerine Denemeç, "O kadarına benim girmem doğru değil, bu işin ilgili birimleri var, üzerinde zaten çalışıyorlar. Bu çalışma da depremin hemen akabinde başladı. Eksiklikleri giderecek gerçek anlamda sorumlulardan hesap sorabilecek müeyyideleri koyabilecek bir mevzuat olacak. Müeyyidenin olması ve onun uygulanması bu tür problemleri önler. O anlamda gerçekçi müeyyideler koyulması lazım, onlar olacak" dedi.

10 YILLIK PLANLAMA

Denemeç, mevcut 19 milyon konut stoğunun yaklaşık yarısının yenilenmesi gerektiğini belirterek, "Bu büyük bir rakam. Hemen olmaz ama 10 yıllık bir planlama yapılırsa, her yıl eklenen konut ihtiyacı da hesaba katılarak senede 850 bin - 1 milyonluk yenileme hızıyla yenilersiniz. 8 - 9 şiddetindeki depreme dayanıklı binalar yapılmalı. 8-9'dan kastım deprem bölgesinde olan binaların o dayanıklılıkta olması lazım ama Konya gibi deprem bölgesi olmayan yerlerde o kadar kuvvetli bina gerekmeyebilir. Japonya'da deprem olma olasılığı olan her yerde uygulanan standartları bizim deprem kuşağındaki yerleşim yerlerine uygulamamız lazım. Bu da konut stoğunun yarısının yenilenmesi anlamına geliyor" dedi.

Bu yenilemenin işsizliğin azalmasına da katkısı olacağını dile getiren Denemeç, "İnşaat sektörü iş gücünün oldukça yoğun olduğu bir alan olduğu için işsizliğe de olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum. Türkiye düzgün bir şekilde plan programını yaptığı zaman önümüzdeki dönemde hem işsizliğe olumlu etki edecek, hem büyümesine pozitif katkı da sağlayacak bir olay olacak bu deprem mevzuatı" diye konuştu.

CARİ AÇIĞI ARTIRMAYACAK

Türkiye'nin bu konuda şansızlığı ve şansı olan konular olduğunu dile getiren Denemeç, "Şansızlığı deprem bölgesinde olması, şansı ise konut sektörüyle ilgili hemen hemen tüm girdilerin yerli girdi olması. Bu anlamda büyümeyi tetikleyen önemli sektörlerden biridir inşaat sektörü. İnşaat sektörünün girdilerinin büyük bir kısmının yerli olmasından dolayı cari açığa olumsuz etki etmeden büyümeyi sağlayacak en önemli sektördür" dedi.
Yeni Şafak


Geri Dön