Emlak Terimleri

Depreme dayanıklılık testi nedir?

Bir yapının olası bir depremde yıkılma ihtimalinin olup olmadığını gözler önüne seren depreme dayanıklılık testi nedir? Depreme dayanıklılık testi nasıl yapılır? İşte depreme dayanıklılık testi süreci..

Depreme dayanıklılık testi nedir?

Depreme dayanıklılık testi, bir yapının olası bir depremde yıkılma ihtimalinin olup olmadığını gözler önüne seriyor. İçerisinde yaşadığı binanın sağlamlığından endişe eden malikler, evlerinin veya işlerinin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu görmek için dayanıklılık testi yaptırıyor.


Depreme dayanıklılık testi kapsamında, binaların statik projeye ve bu projede kullanılan malzeme kalitesine uygunluğu araştırılıyor. Bunun için de ; Karot Alma: Proje kontrolü yapılarak karot alınacak taşıyıcı sistem belirleniyor. Alınan karot numunesi, başlıklama yapılarak dayanım testine tabi tutuluyor. Depreme dayanıklılık testi süreci ile ilgili detaylar Kadıköy Belediyesi tarafından şu şekilde açıklanıyor:


Donatı Tespiti Ferroscan digital göstergeli cihaz ile tahribatsız olarak donatıların yeri, adeti, çapı paspayı tespit edilir. Yapılan Çalışma bir rapor halinde sunulur.


Binaların demir kontrolleri, beton kontrolleri ve zemin kontrolleri yapılarak projeye uygunluk değerlendirmeleri yapılır ve yapılması gerekenler bir rapor halinde sunulur. 


Sırasıyla yapılan işlemler:

Bina kontrollerinde 5 kata kadar bodrum katta en az 3 kolonda çalışma yapılıyor. 5 katın üzerinde ise en az 5 kolonda çalışma yapılıyor:


Bir kolonda yapılan çalışmalar : 


Donatı Tespiti : Bu işlemde ferroscan denen bir aletle kolondaki demirlerin yerleri, kalınlıkları, demir aralıkları, etriye sıklıkları belirlenmektedir. Bir nevi kolonun röntgeni çekilmektedir. 


Karot Alımı : Donatı tespiti yapılan kolonda 10 cm çapında 20-25 cm uzunluğunda bir beton numunesi alınmaktadır. 


Karot Yerinin Doldurulması : Karot alınan kolonlarda oluşan boşluklar epoksi ile doldurulmaktadır. 


Basınç DayanımTesti : Alınan beton numunesi laboratuarımızda bilgisayar destekli basınç dayanım testi cihazında kırılarak beto standardı belirlenir. 


Proje Kontrolü : Yapılan ölçümler sonucunda görüle demir ve beton projede belirtilen şekillerde uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilir.


Rapor Yazımı : Bu işlemler çalışılan bütün kolonlarda uygulanır. Elde edilen bütün veriler rapor haline getirilir. 



Evim depreme dayanıklı mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com