22 / 07 / 2024

Depreme dayanıksız binalarda oturanlar güvenli evlere kavuşacak

Depreme dayanıksız binalarda oturanlar güvenli evlere kavuşacak

TOKİ sonunda beklenen Marmara depremine karşı bir adım atmaya karar verdi




Proje; Bağcılar, Esenler, Bahçelievler, Küçükçekmece, Güngören, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Üsküdar, Ümraniye, Kartal ve Pendik'i kapsıyor.

Proje ile depreme dayanıksız binalarda oturan 50 bin aile belirlenen bölgelerdeki güvenli evlere kavuşacak. Bu bölgelerde depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan binalar hemen yıkılırken, arazinin imarı varsa satışı yapılacak yoksa park olarak düzenlenecek. Bu işe karşı çıkmaya çalışan çok olacaktır. Kimi "semtimizi bırakmayız" gerekçesini öne sürecektir kimi de "bunun altında var bir numara" diye düşünecektir.

İsteyen istediğini düşünsün...

İnsan hayatından daha önemli  ne var?

Projenin önünde zorluklar yok mu, elbette var... En büyük zorluk da mevcut evlerin peşinat sayılması ve kalan borcun 15 yıl taksitlendirilmesi. Gönüllülük esasına dayandığı için bu çalışma ne kadar başarılı olur bilmem.

Kimse elde ettiği rantı kaybetmek istemeyecektir. Oysa şehirli olmak dediğimiz şey başka türlü bir iş.Bağcılar Belediyesi'nin internet sitesindeki raporlara bir bakın. Kaçak yapılaşma, ıslahı tamamlanmamış dereler, yağmur sularını tahliye etmekte güçlük çeken bir altyapı. Bağcılar sorunlarını raporlama cesaretini göstermiş, bir sürü ilçede durum aynı aslında. Kişi başına düşen yeşil alan, sınıflardaki öğrenci sayısı, hastahane, ibadethane  yakınlığı vesaire... Bu işin başarılı olması için kaçak yapılara hemen yıkım emri göndermek gerek. Yoksa siz istediğiniz kadar uğraşın, kimileri için şehir rantını yemek depreme hazır olmaktan daha önemli... 
Star/Özay Şendir


Geri Dön