27 / 04 / 2024

Depreme karşı en etkili çözüm riskli binaların dönüştürülmesi!

Depreme karşı en etkili çözüm riskli binaların dönüştürülmesi!

6 Şubat'ta merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 ve 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Depreme karşı en etkili çözüm riskli binaların dönüştürülmesi olduğunu söyledi.



Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması amacıyla 35 seneyi aşkın süredir uğraş veren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 6 Şubat 2023'te 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 ve 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası uyarılar yaptı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, geçmişte yaşanılan depremlerde olduğu gibi, gelecekte olacak depremlere karşı tedbir alınmazsa büyük can ve mal kaybına uğrayacağımıza değinen  Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık ülkemizde depremin can ve mal kaybı bakımından ilk sırada yer alan bir afet türü olduğunu söyledi. 

Yavuz Işık açıklamasında afetler sebebiyle yaşanan can kayıplarının yaklaşık yüzde 60’ının depremler sebebiyle meydana geldiğini dile getiren Yavuz Işık, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre 1900'den günümüze en az 5,0 büyüklüğünde 1.796 deprem kaydedildiğini belirtti.

Yaptığı açıklamada 6 Şubat 2023 tarihinde 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 ve 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğündeki depremlerin kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Yavuz Işık, depremlerin yerini, zamanını ve şiddetini kesin olarak bilemedikleri için riskli yapıları acilen yenileyerek yeni acıların yaşanmasını önleyebileceklerini söyledi.

Depreme karşı en etkili çözüm riskli binaların dönüştürülmesi!

Açıklamasında bu vesileyle, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan ve Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve  Adana  başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilen depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet; ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar dilediğini belirtti.

Her yıl en az 300 bin konutun dönüştürülebilmesi için süreçte yer alacak bütün paydaşlar aktif rol almalı

Depremlerin ekonomik etkilerine de değinen Yavuz Işık, özellikle ticaretin, sanayinin ve önemli üst ve altyapıların olduğu büyükşehirlerde yaşanan büyük depremlerin ülke ekonomisine etkilerinin de değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, bu nedenle, kentsel dönüşümün hızını azaltan sorunların çözülmesi önem arz ettiğini dile getirdi. 

Bu sorunların çözülmesi ile vatandaşların güvenli ve konforlu yaşam alanlarına kavuşması sağlanabileceğini belirten Yavuz Işık, "Bu nedenle T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından her yıl en az 300 bin konutun dönüştürülebilmesi için süreçte yer alacak bütün paydaşlar aktif rol almalıdır.” dedi.


Geri Dön