Sektörel

'Depreme karşı güçlendirme önemli' diyen İnşaat Mühendisleri açıkladı! İşte güçlendirmenin tercih edilme nedeni...

İnşaat Mühendisleri, depreme karşı güçlendirme kavramının son derece önemli ve bilimsel bir temele dayandığını vurgulayarak önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci 6 Şubat depremiyle birlikte güçlendirme çalışmalarının yoğunlaştığını söylemişti. Kireçci, sosyal medya hesabından İnşaat mühendislerine 'Depreme karşı güçlendirme diye bir kavram var mı?  Yoksa bunu biz mi icat ettik?'' sorusunu yöneltti.İnşaat Mühendisleri, sosyal medya hesabı X'ten Kireçci'nin sorusunu cevapladı ve konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

'Depreme karşı güçlendirme kavramı son derece önemli ve bilimsel bir temele dayanır' diyen İnşaat Mühendisleri, güçlendirmeyi tercih etmekteki  temel mantığı açıkladı. İşte İnşaat Mühendisleri'nin o paylaşımı...

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ
@insaatsektoru
Tebernüş Bey (@TebernKireci1), depreme karşı güçlendirme kavramı son derece önemli ve bilimsel bir temele dayanır.

Yeni yapılar tasarlarken deprem güvenliğini baştan sağlamak elbette daha kolaydır. Ancak, mevcut yapıları güçlendirmek de mümkündür ve bu, özellikle tarihi veya kültürel değeri olan yapıların yanı sıra yeniden yapım maliyetlerini karşılayamayacak durumda olan konut sahipleri için hayati önem taşır.

Güçlendirme, detaylı analizler, hesaplamalar ve uygulamalar gerektiren karmaşık bir süreçtir. Öncelikle binanın mevcut durumunu ve deprem performansını değerlendirmek gerekir. Ardından, sağlamlık, maliyet, zaman ve estetik gibi faktörleri göz önünde bulundurarak güçlendirme mi yoksa yeniden yapım mı daha pratik ve güvenilir sonuçlar doğuracağına karar vermek gerekir. Yani güçlendirmeyi tercih etmekteki  temel mantık pratiklik ve maliyet avantajıdır.

Bazen sadece yapısal güçlendirme yeterli olmayabilir. Zemin iyileştirme gerekebilir veya taşıyıcı elemanların birçoğunun hatta tamamının güçlendirilmesi (mantolanması) gerekebilir. Bu tür zorluklar barındırmasına rağmen piyasada karşılaştığımız bazı projeler, insanın aklına maalesef bazı kötü niyetli kişilerin çıkar sağlama çabalarını getirebilir.

Bir binayı yıkıp yeniden yapmak yerine güçlendirme yapmaya karar vermek önemli bir adımdır. Bu nedenle, tecrübeli mühendislerden destek almanızı şiddetle öneririm.

Güçlendirme, doğru yapıldığında hem can hem de mal güvenliği açısından hayati önem taşır. Bu konuda siz değerli İNŞAAT MÜHENDİSLERİ (@insaatsektoru) takipçilerimin de görüş ve deneyimlerini merak ediyorum. Lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın!

#deprem #güçlendirme #yapıdenetim #insaatmuhendisligi #6Şubat

Tebernüş Kireçci sordu: Depreme karşı güçlendirme diye bir kavram var mı? Yoksa biz mi icat ettik?

Deprem bölgesinin başı 'yapı denetim şirketleriyle' belada! Tebernüş Kireçci peş peşe açıkladı! Açıktan para istiyorlar