Ekonomi

Depreme karşı güçlendirme yapmak pahalı mı? Hane başına kaç liraya çıkıyor?

Ülke çapında 6-7 milyon riskli konut bulunduğu, bunun 600 bin adedinin İstanbul’da yer aldığı belirtilirken, uzmanlar bina güçlendirmesiyle  binaların yüzde 70-80 oranında ayakta kaldığını vurguluyor. Peki bina güçlendirmesinin maliyeti yüksek mi?Depreme karşı bina güçlendirmesi çok pahalı mı? Kaç liraya mal oluyor? İşte detaylar… KENTSEL DÖNÜŞÜM KADAR ETKİLİ Uzmanlar bina güçlendirmesinin ne kadar etkili olduğuna yönelik kafalarda oluşan sorulara açıklık getirdi

 

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen yıkıcı depremler, bina güçlendirmenin önemini tekrar acı şekilde hatırlattı. Depreme karşı bina güçlendirmesi çok pahalı mı? Kaç liraya mal oluyor? İşte detaylar…

KENTSEL DÖNÜŞÜM KADAR ETKİLİ

Uzmanlar bina güçlendirmesinin ne kadar etkili olduğuna yönelik kafalarda oluşan sorulara açıklık getirdi. Deprem Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Erdik, bina güçlendirmesine yönelik yaptığı açıklamada, güçlendirme işleminin kentsel dönüşüm kadar etkili olduğunu ifade ederek, mevcut imkânlar sınırlıysa bunun güçlendirme ile etkili şekilde kullanılabildiğini belirtti.

Güçlendirmenin mevcut yöntemlerle değil vatandaşlar evlerinde otururken yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Erdik, insanları başka bir yere taşınmaya yönlendirmenin daha uzun ve pahalı bir süreç olduğunu kaydetti.

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan da, “elimizi çabuk tutmamız gerekli” diye uyararak,  bina güçlendirmesinin yıkıp binayı yeniden yapmaya oranla çok daha uygun maliyetli olduğunun altını çizdi.

YANLIŞ ZEMİN, YANLIŞ PROJE YIKIMI GETİRİYOR

Yeni yapılmış binanın da, güçlendirilmiş olanın da olası bir depremde can güvenliği amaçlı projelendirildiğini ifade eden Türkkan,  Kahramanmaraş depremlerinde tamamen çöken binaların bazılarında taşıyıcı kolonların tuzla buz olduğunu gördüklerini söyledi.

Peki güçlendirme depremde ne kadar etkili? Bina güçlendirmesinin maliyeti ne kadar?

DEGÜDER Başkanı Türkkan, "Deprem belki kader olarak nitelenebilir fakat binaların yıkılması ve çökmesi asla kader değildir. Bina, hasar görür ancak yine de çökmemesi gerekir. Yıkılan binada un ufak hale gelmiş kolonları görüyorum. Hatta bazılarının yeni olduğu söyleniyor. Normal şartlarda bu şekilde yıkılması mümkün değil. Bunun nedeni  öncelikle yanlış zemin üzerine yanlış malzemeyle yapılan yanlış projelerden kaynaklanıyor. Malzemenin kalitesizliğinden ve denetimin eksikliğinden bu sonuç çıkıyor” diye konuştu.

 

DEMİRDEN 10 KAT GÜÇLÜ

Güçlendirme işleminde karbonfiberin bir kumaş gibi kolonun etrafına sarıldığını ve epoksi ile yapıştırıldığını belirterek, bu malzemelerin demirden on kat daha güçlü olduğunu dile getirdi.

Türkkan, “Bu nedenle de, onunla sardığınız zaman deprem sırasında bu kolonun parçalanmasını veya bundan dolayı çökmesini durumunu engellemek söz konusu oluyor. Ülke genelinde yapı stoğunun yüzde 75’i riskli alanlarda. Oysa risk taşıyan binaların çok rahat yüzde 70’i güçlendirme ile ayakta kalabilir ve canlar kurtulabilir” dedi.

GÜÇLENDİRME KAÇ LİRAYA ÇIKIYOR?

Yeni yapılmış bir binanın yıkılmasının büyük bir ayıp olduğunu dile getiren Türkkan, güçlendirmenin kaç liraya mal olabileceğine ilişkin de, “Binayı güçlendirmek ortalama hane başına 250 bin TL  düzeyinde bir miktarla tamamlanıyor.  Güçlendirme yapılması yoluyla vatandaşlar depremden yıkılmayan binadan sağ salim çıkabilir. Bina hasar görebilir fakat insanlar canını kurtarmış olur” dedi.

Milyonları ilgilendiren son dakika müjdesi! Görüşmeler başladı! İşte EYT’nin çıkacağı tarih!

 Hak sahiplerine paraları yatmaya başladı… 2.500 TL’ye varan doğalgaz desteği nasıl alınır?

İhtiyacı olan kaçırmasın… Ziraat Bankası başvurana belgesiz, şartsız 50 bin TL veriyor!

İşsiz kalan 10 binlerce vatandaşın yüzü gülecek... 6 bin TL’ye kadar işsizlik maaşı yatıyor!