29 / 04 / 2024

Depreme karşı su yalıtımı şart!

Depreme karşı su yalıtımı şart!

Levent Ürkmez, Türkiye'deki mevcut binaların yüzde 85'nde su yalıtımı bulunmadığını ve yaşanacak depremlerde binaların birçoğunun korozyon nedeniyle yıkılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Ürkmez, "Su yalıtımı uygulaması tüm binalar için zorunlu olmalı"



Yalıtım alanında hizmet veren BTM firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, 17 Ağustos depreminde binaların yıkılmasının en önemli nedeninin korozyon (paslanma) olduğunu belirterek, tüm karar vericileri su yalıtımı uygulamaları konusunda daha bilinçli olmaya çağırdı.Depremler sonucunda meydana gelen yıkımların büyük bölümünün su yalıtımı eksikliğinden kaynaklanan korozyon yüzünden olduğunu öne süren Levent Ürkmez, "Kentsel dönüşüm kapsamında riskli ve çürük yapıların yenilenmesi sürecinde geçmiş hatalardan ders alınmalı. 

Binaların, yeni yasal düzenlemeler dikkate alınarak inşa edilmesi ile çok daha dayanıklı yapılar elde edilmesi mümkün. Bir binanın depreme karşı dayanıklı olmasının en önemli sigortası su yalıtımı. Su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sistemlerindeki demirler yıllar içinde korozyona uğruyor. 

Yapılan testler de gösteriyor ki su yalıtmışız bir bina 10 yıl içinde taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybediyor. 

Güvenli binalar için alınması gereken ilk ve en önemli tedbir, standartlara uygun, CE belgeli yalıtım malzemeleriyle su yalıtımı sağlanması" diye konuştu. 

15. 


Ege Telgraf


Geri Dön