Genel

Depreme karşı ulusal strateji 17 Ağustos'ta açıklanacak!

Hükümetin, üniversiteler, teknik uzmanlar ve sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla hazırladığı Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023 17 Ağustosta açıklanacak. Söz konusu planla depreme karşı akıllı bina ve caddeler inşa edilecek...

Hükümetin, üniversiteler, teknik uzmanlar ve sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla hazırladığı Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023 17 Ağustosta açıklanacak. Söz konusu planla depreme karşı akıllı bina ve caddeler inşa edilecek...

Hükümet tarafından hazırlanan "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Ağustos tarihinde açıklanacak. Hükümet depreme karşı akıllı bina ve caddeleri hayata geçirmeyi planlıyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında yapılan ve Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, İçişleri, Maliye, Milli Savunma, Milli Eğitim, Orman ve Su İşleri ile Sağlık bakanlarının katıldığı toplantıda hazırlanan "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023"e son şekli verildi.

ÖNCELİK KAMU BİNALARINA

Afet yönetiminde merkeze "müdahale" yerine "zarar azaltma ve hazırlanma" stratejini temel alan belge, Deprem Danışma Kurulu koordinasyonunda ilgili bilim insanları, teknik uzmanlar, sivil toplum örgütlerinin katkıları alınarak hazırlandı. Plan çerçevesinde yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına önemli görevler yükleniyor. Buna göre yeni yerleşim alanları açarak, fay hattı üzerindeki yerleşimi önlemek bu bakanlığın temel görevleri arasında yer alacak. Deprem riski taşıyan bölgelerde, önceliğin okul ve hastane gibi kamu binalarına verilmek suretiyle, binaların depreme karşı güçlendirilmesi de TOKİ, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda yürütülecek projeler arasında yer alıyor.

Altyapı elden geçirilecek

Afet yönetimi çerçevesinde akıllı binalar, akıllı sokak-caddeler ve akıllı yerleşimler oluşturulacak. Daha düzenli ulaşım koordinasyonu sağlanacak. Doğalgaz, elektrik, telefon, içme ve atık suyu gibi altyapı sistemleri elden geçirilecek. Mevcut kamu binaları, köprü ve viyadüklerin sağlamlaştırılması tamamlanacak. Yeni yapıların inşasında deprem izolatörlerinin kullanılması sağlanacak. Doğal afet sigorta sisteminin tüm afet türlerini kapsayacak şekilde geliştirilmesi sağlanacak.

Mahallelere afet destek merkezi

Afetlere etkin müdahale için acil durum haberleşme altyapısı güçlendirilecek, tahliye koridorları, toplanma, geçici barınma, afet destek merkezleri ve acil durum tesisleri gibi yapıların inşa edilmesi sağlanacak. Mahalle ölçeğinde acil durum ve afet yönetim altyapısı kurulacak, bu merkezlerin donanımları tamamlanarak sürekli kullanıma hazır bulundurulacak.

Bilal ÇETİN/ Bugün