Depremin bilançosu giderek ağırlaşıyor! Depremin Türkiye ekonomisine etkisi ne olacak?
Türkiye, tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadı. Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan depremlerin ardından hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bini aştı. Binlerce bina da hasar görürken, ülkemizi bekleyen bir başka tehlike ise yaratacağı ekonomik kayıplar...Deprem felaketi nedeniyle ‘Milli Yas’ ilan edilirken, tüm Türkiye seferber olarak bölgeye yardıma ve desteğe koşuyor
Kahramanmaraş’ın Pazarçık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi günü sabah saatlerinde yaşanan 7,7 büyüklüğünde deprem toplam 10 şehrimizde birden büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açtı. Deprem felaketi nedeniyle ‘Milli Yas’ ilan edilirken, tüm Türkiye seferber olarak bölgeye yardıma ve desteğe koşuyor.
Yurt içinin yanı sıra yurt dışından gelen kurtarma ve arama ekipleri de depremzedeler için seferber olurken, Türkiye’yi deprem sonrası bekleyen tehlikenin ise ekonomik kayıplar olacağı belirtiliyor.
Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in köşe yazısına göre, bölgedeki sanayi tesisleri büyük yara alırken, bölge Türkiye ekonomisinin yüzde 10’luk bölümünü oluşturuyor. Marmara Bölgesi’nin Türkiye ekonomisinin yarısını üstlendiğini düşünürsek, geri kalan yüzde 50’lik bölüm içinde bölgenin oluşturduğu ekonominin gücü daha net ortaya çıkıyor.
1999’DA KAYIP 19 MİLYAR DOLARDI
Ülker’e göre, depremin yarattığı faturanın ekonomide büyük yara açacağı aşikar. 1999 yılında yaşanan Marmara depremi, Türk Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TÜSİAD)’a göre 17 milyar dolarlık bir zarara yol açmıştı. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bu rakamı 15-19 milyar dolar olarak belirlerken, Dünya Bankası’na göre ise maliyet 12-17 milyar dolar olarak belirtilmişti.
Ülker, TÜSİAD’a göre verilen ekonomik kaybın 1999 yılı GSYİH’sının yüzde 9’unun, DPT’ye göre yüzde 8 ila 10’unun, Dünya Bankası’na göre yüzde 6,3 ila 9’unun kaybı anlamına geldiğini vurguladı. 10 şehrimizi 8 saat arayla sarsan 7.7 ve 7.5’lik depremlerin ise ekonomiye yansımasının yüzde 0.6 ila 2 arasında değişeceği belirtildi. ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi (US Geological Survey), kayıpların Türkiye'nin GSYİH'sının yaklaşık yüzde 2'si büyüklüğünde olabileceğini öngördü.
TURİZM SEKTÖRÜNE ETKİSİ SINIRLI
Rus medyası ise ekonomik kayıpları hesaplamak için henüz zamanın erken olduğunu yazdı. Rusya’nın önde gelen ekonomi yayını Kommersant’a konuşan Infoline adlı bilgi ve analitik ajansı Genel Müdürü Ivan Fedyakov, doğal afetin sonuçları hakkında konuşmanın hala zor olduğunu ifade etti. Depremlerin Türkiye'de turizm sektörüne etkisinin sınırlı olacağını kaydeden Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin, “Deprem felaketi Türkiye'nin turistik bölgelerini etkilemedi” dedi.
BÜYÜME 1-2 PUAN DÜŞEBİLİR
Ülker, köşe yazısında Reuters’a göre ise depremin ekonomiye yansımasının özellikle yeniden inşa sürecine bağlı olduğunu yazarken,depremden etkilenen 10 ilde toplam 13,42 milyon kişi yaşadığının altını çizdi. Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu 3 farklı ekonomist, depremin milli gelire etkisini 0.6 ila 2 puan arasında kayıp olarak saptadı. Ekonomistler bu öngörüde bulunurken, üretimin yüzde 50 oranında aksadığı ve bu düşüşün 6-12 ay gibi bir sürede telafi edildiği bir senaryoyu baz aldı. Bir yetkili ise bu yıl büyümenin ilk tahminlerden deprem nedeniyle 1-2 puan aşağıda kalabileceğini savundu.