Kent Haberleri

Depremin ekonomik yıkımı da ortaya çıktı! İşte şok eden rapor!

Büyük felaketin ardından geçen 7 gün içinde Türkiye her geçen dakika artan can kayıplarına ağlarken, depremin Türkiye ekonomisine etkisi de hazırlanan şok bir raporla belirlendi. Buna göre asrın depreminin ülke ekonomisine etkisi ne kadar olacak? Yer altında yaşanan büyük hareket, önüne ne katarsa yıkarken, aynı zamanda ekonomik olarak da büyük yıkımlara neden oluyor

Deprem felaketleri, sadece can ve bina kayıplarına neden olmuyor. Yer altında yaşanan büyük hareket, önüne ne katarsa yıkarken, aynı zamanda ekonomik olarak da büyük yıkımlara neden oluyor.

Şu an yitirilen canlar için kahrolduğumuz günlerde bunun etkisi çok fazla hissedilmese de, ilerleyen günlerde büyük felaketin ekonomik yıkımı da gün yüzüne çıkacak ve geride kalanları ne denli etkilediği görülecek.

Türkiye’yi vuran felaketin 7. gününde ortaya çıkan bir rapor, depremin yaralarının ekonomik olarak da sarılmasının sanıldığından çok daha güç olacağını ortaya koydu.

Kısa adı TÜRKONFED olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), deprem felaketinin ekonomiye etkileri üzerine hazırladığı rapor, inanılmaz rakamı ortaya koydu.

1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'ne ait verilerin referans alınarak hazırlanan raporda; Kahramanmaraş depremlerindeki can kaybının 72 bin 663 olabileceği öngörüsünde bulunuldu.

DEPREMİN EKONOMİK HASARI 84,1 MİLYAR DOLAR OLACAK!

TÜRKONFED raporunda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin mali hasarının 84,1 milyar dolar düzeyinde olması beklendiği ifade edilirken, ihracattan elektriğe okullardan hastanelere kadar hayatımıza yapacağı etkiler de gözler önüne serildi.

TÜRKONFED raporunda, depremden etkilenen kentlerin milli gelire katkılarındaki azalmaya paralel olarak; bu 10 kentin ihracatının, ihracatı göğüsleyen liman altyapısının bozulmasının da etkisiyle 15 milyar dolar düzeyinin altına inebileceği tahmin edildi.

TÜRKONFED raporunda afet sonrası ekonomik toparlanma için önerilerini de sıraladı.

-Daha önce örnekleri bulunan 7,8 depremin ekonomik etkilerinin makroekonomik ve sosyo-ekonomik analiz boyutuyla ilgili ayrıntılı incelemeler yapılmalı.

-Deprem konusunda yasal düzenleme ve kurumsal yönetim konuları gündeme alınıp “Depreme dayanıklı daha iyi bir şehir planlamasına doğru” örgütlenmelere fırsat verilmeli.

-Depremin ardından yeniden inşa ve ekonomik rehabilitasyon süreçlerinde piyasa ekonomisini de esas alan bir ekonomik gelişme yaklaşımı çerçevesinde konu ele alınmalı.

-İleriye yönelik yapılması gereken deprem riski ve ekonomik hazırlık çalışmalarında bilimsel yaklaşım ön plana çıkarılmalı.