Ekonomi

'Depremin maliyeti 45-50 milyar dolar'

Gölcük'teki 1999 depremi sonrasında ekonomide büyük bir yıkım meydana gelmiş, deprem vergileri, ÖTV, yurtdışı çıkış harcı gibi ek önlemler alınmak durumunda kalınmıştı.Henüz enkaz altında kurtarılmayı bekleyenler var

10 ayrı şehri etkileyen Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli iki deprem de maddi ve manevi olarak çok büyük bir yıkıma neden oldu. Henüz enkaz altında kurtarılmayı bekleyenler var. Depremin yaralarının sarılması aylar alacak. Hiç kuşkusuz ekonomiye de büyük bir yansıması olacak.

Bu depremin maliyeti hakkında bir tahminde bulunan Prof.Dr. Ahmet Ercan, bu depremlerin maliyetinin 45-50 milyar dolar olduğu tahmininde bulundu. Halk TV deprem özel yayınına katılan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 1999 yılında gerçekleşen Gölcük depreminin maliyeti 25 milyar dolar olduğunu belirterek bugün gerçekleşen Kahramanmaraş depreminin maliyetinin ise 45- 50 milyar dolar olduğunu tahmin ettiğini ifade etti.

MB: "Şirketlere kolaylık sağlandı"

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), deprem bölgesindeki firmaların reeskont kredileri ile Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) geri ödemelerinin vadelerinin uzatıldığını açıkladı.TCMB deprem bölgesindeki firmaların reeskont kredileri ile YTAK geri ödemelerinin vadelerinin uzatılması konusunda alınan kararları açıkladı.

Alınan kararlar kapsamında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa olmak üzere deprem bölgesindeki illerde kurulu firmaların 6 Şubat-30 Nisan dönemindeki ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri ile YTAK geri ödemelerine 180 güne kadar faizsiz olarak vade uzatımı imkanı tanındığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca 6 Şubat öncesinde kullanılmış ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ise 6 ay ilave ihracat ve döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü kapatma süresi verildiği ilan edildi. 

Botaş:Hasarın giderilmesi için çalışmalar sürüyor

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle doğal gaz boru hatlarında meydana gelen hasarın giderilmesi için Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'da çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı. BOTAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada; depremler nedeniyle Kahramanmaraş - Gaziantep doğal gaz iletim hattında hasar oluştuğu anımsatıldı. BOTAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay illeri ve Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı ve Kırıkhan ilçelerine doğal gaz verilemediği, BOTAŞ ekiplerinin gerekli güvenlik tedbirlerini alarak ilgili bölgelerdeki boru hattı hasarlarının ivedilikle onarımı için kaynak ekip ve ekipmanları, çelik boru vb. unsurların hasar noktalarına sevkiyatının gerçekleştirilmekte olduğu ifade edildi. Söz konusu ekipmanların sahaya intikal işlemlerinin akabinde, en kısa zamanda güvenlik şartları sağlanması sonrasında şehirlerie gaz akışının yeniden başlatılmasının planlandığı kaydedildi.