Depremin vurduğu bölgeye kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği geliyor!
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin vurduğu 10 ilde yaraları sarabilmek adına hemen her gün peş peşe yeni kararlar alınıyor. İşte bu kararlardan biri de bugün açıklandı ve depremin vurduğu 10 il için kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği uygulanacağı duyuruldu.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulanacağı açıklandı.
Yüzyılın felaketinde yaraları sarmak için kolları sıvayan hükümet, vatandaşın hayatını bir nebze de olsa kolaylaştırabilmek adına her gün yeni kararlara imza atıyor.
Büyük felaketin yaşandığı bölgede depremzedeler için başta finansal alanda olmak üzere pek çok yeni uygulamalar art arda devreye giriyor.
İşte bunlardan biri de bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından duyuruldu. Buna göre depremden etkilenen başta Kahramanmaraş olmak üzere, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulanacak.
Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınan bilgiye göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde Bakanlık da çalışmalarını sürdürmekte.
Alınan bilgiye göre, depremin etkilediği 10 ilde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulanması kararlaştırılırken, ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ilerleyen süreçte Resmi Gazete'de yayımlanması beklenmekte.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
Adını pandemiyle birlikte sıklıkla duyduğumuz kısa çalışma ödeneği, iş yerlerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması ya da durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulama.
İşkur tarafından yapılan açıklamada, kısa çalışma ödeneği uygulamasının temel amacının istihdamın korunması olduğu bildiriliyor. Açıklamaya göre, bu uygulama ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanırken, aynı zaman istihdamın korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Diğer yandan kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresinin üç ay olurken, söz konusu uygulamanın süresi Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılabiliyor.
İşkur açıklamasına göre, genel ekonomik, bölgesel ya da sektörel kriz ile zorlayıcı sebeplerle iş yerlerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması ya da iş yerlerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durduran her bir işveren kısa çalışma başvurusunda bulunabiliyor.