Kent Haberleri

Depremin vurduğu ilde 120 yıllık konağı görenlerin feleği şaştı! Sokak yerle bir oldu ama o dimdik ayakta!

Malatya, Kahramanmaraş depreminden en çok etkilenen şehirlerden biridir. İlk depremde birçok binanın yıkıldığı bir şehirde, artçı sarsıntılar hasarlı binaları yıktı. Battalgazi semtindeki 120 yıllık konağı ziyaret edenler hayran kaldı. İşte bu konağın son hali... Merkez üssü Pazarcık olan depremde şimdiye kadar 44 bin 374 kişi öldü, 114 bin 991 kişi yaralandı

6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04:17'de Kahramanmaraş'ta 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık olan depremde şimdiye kadar 44 bin 374 kişi öldü, 114 bin 991 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen depremin ardından saat 13.25'te meydana gelen artçı sarsıntıya Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha eklendi. Cumhurbaşkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Ofisi (AFAD), 528 bin 146 afetzedenin depremin olduğu illerden diğer illere tahliye edildiğini bildirdi. Resmi olmayan kaynaklara göre, deprem bölgesindeki tahmini 5 milyon insan, Türkiye'nin diğer illerine yerleşti.

Sokak yerle bir oldu o dimdik ayakta! Depremin vurduğu ilde 120 yıllık konağı görenlerin feleği şaştı!..İşte ayrıntılar...

Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden (Asrın Felaketi) sonra Malatya'da 1500'den fazla bina yıkıldı.

Battalgazi ilçesine bağlı Saray Mahallesi'nde Malatyalı Hacı Sait Efendi (Turfanda) tarafından yaklaşık 120 sene önce yaptırılan ve 'Beşkonaklar' olarak bilinen yapı deprem sonrasında dimdik ayakta kalmayı başardı.

Ancak aynı cadde üzerindeki birkaç bina yıkıldı veya hasar gördü.

Yaklaşık 20 yıldır Saray Mahallesi'nde yaşayan Cumali Buzludağ, ''Tarihi binalar olduğu gibi duruyor, hiçbir şey yok. Diğer binalar ise yeni binalardı, bazıları yıkıldı. Fark bu demek ki'' şeklide konuştu.

Yapıldığı dönemde ve sonrasında kentin nüfuzlu ailelerinin oturduğu bir yapı olarak bilinen ‘Beşkonaklar’ adlı yapı günümüzde müze olarak kullanılmakta ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Konağın içerisinde kafe de yer alıyor.

 

SON DAKİKA OSMANİYE'DE DEPREM

28 Şubat saat 15:42'de merkez üssü Kadirli (Osmaniye) olan bir deprem meydana geldi. Depremin şiddeti 4.1 olarak kaydedildi.

KAHRAMANMARAŞ'TA DEPREM

Saat 15:42'de Kahramanmaraş'ta merkez üssü Kıyıkçı-Andırın (Kahramanmaraş) olan bir deprem meydana geldi. Depremin şiddeti 4.0 olarak ölçüldü.

İZMİR'DE DEPREM!

27 Şubat 2023 Pazartesi günü saatler 21.22'yi gösterdiğinde İzmir Körfezi - Foça'da bir deprem meydana geldi.

AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesi verilerine göre, 4.1 büyüklüğündeki sarsıntı, yerin 14.5 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

MALATYA'DA KORKUTAN DEPREM!

28 Şubat saat 09.38'de meydana gelen depremin şiddeti 4.1 olarak ölçüldü. Doğanşehir merkezli deprem yerin 7 km altında kaydedildi. Yüzeye yakınlığı sebebiyle sarsıntı birçok bölgede hissedildi.

Bu ilçelerde oturanlar 7.5'in üzerinde deprem riski! Tam 110 ilçe diri fay hattı üzerinde!
Depremde kıyameti yaşayan o ilçedeki 94 yıllık köprü depreme rağmen dimdik kaldı!
Deprem fırsatçısı ev sahiplerine savcılık soruşturması!