Kent Haberleri

Depremin vurduğu Malatya'da ticaretin kalbi yeniden ayağa kaldırılacak!

Malatya'da ticaretin kalbinin attığı ve 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan bölgeler yeniden ayağa kaldırılacak.Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, AFAD öncülüğünde devlet ve özel sektör el birliğiyle yaraların sarılmaya çalışıldığı şehirde, iş yerleri yerle bir olan ve zarar gören esnaf için de çalışmalar yapılıyor

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Malatya'da 20 bin civarında iş yeri yerle bir olurken, bazılarında da ağır hasar oluştu.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, AFAD öncülüğünde devlet ve özel sektör el birliğiyle yaraların sarılmaya çalışıldığı şehirde, iş yerleri yerle bir olan ve zarar gören esnaf için de çalışmalar yapılıyor.

Aktarılan bilgilere göre, esnafın eski günlerine dönmesi ve ekonominin yeniden canlanması amacıyla şehir merkezinde afetzede esnaf için konteynerlerden geçici iş yerleri kurulurken, kalıcı iş yerleri için de bir proje hazırlandı.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, Anadolu Ajansı muhabirine, depremden en çok etkilenen iller arasında yer alan Malatya'nın da bulunduğunu, kentte büyük yıkım yaşandığını belirtti.

Malatya Valisi Hulusi Şahin açıklamasında şehirde yalnızca konutların değil iş yerlerinin de zarar gördüğünü dile getirerek, şunları kaydetti: "Özellikle Malatya ilinin merkezi Akpınar dediğimiz alan ticaretin kalbidir, bu bölge tamamen yıkıldı diyebiliriz. İş yerleri için de yoğun bir hazırlık sürecimiz sürüyor. İlk etapta geçici iş yerleri yaptık ve esnafın sıkıntılarını bir nebze olsun hafifletmeyi hedefledik. Bu kapsamda da toplamda 3 bin 500 konteyner ve geçici iş yerleri inşa ettik, yapmaya da devam ediyoruz. Söz kounsu bu çalışmalarda da yüzde 80-90 seviyelerine geldik. Vatandaşlar buralardan hem ticari olarak hizmet alıyorlar hem de esnaf gelir temin ediyor. 20 bin civarında iş yerini kaybettiğimiz için en kısa sürede kalıcı iş yerlerine kavuşmamız lazım."

"Şehrin kalbi yeniden inşa ediliyor"

Vali Şahin yaptığı açıklamada bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Emlak Konut Genel Müdürlüğünün şehir merkezindeki iş yerleri için çalışma yaptığını dile getirerek şunları söyledi: Akpınar Bölgesi'ne özel bir proje hazırlanıyor. Çünkü orası özel bir yer. Yeni bir kent yeni bir ticari aks burada üretiliyor. Kentin kalbi yeniden inşa ediliyor. O nedenle çok önemli, çok kıymetli ve aceleye gelmemesi gereken, çok titiz bir biçimde çalışılması gereken bir proje. Akpınar bölgesindeki ticari aks hazır olduğunda zannediyorum bu yaz ihale edilir. Tek veya iki katlı kalıcı iş yerleri olacağı için çabuk olacağını düşünüyorum. Malatya ili Akpınar'ın da tamamlanmasıyla küllerinden yeniden doğaca."

"Modern bir çarşı oluşturulacak"

Şehir merkezinde yıkılan ve şu an büyük bir boşluk olan bu bölgeye yeniden aynı iş yerlerini yapacaklarını kaydeden Vali Şahin şöyle konuştu:  "Yeniden iş yerlerimizi oraya yapacağız. Vatandaşların kafasında bazı soru işaretleri var. Ona da yanıt vermek lazım. Esnaflarımıza şunu söyleyelim ada ada çalışıyoruz. Bu nedenle de herkes kendi adasında yerleşecek ve adalar da bulunduğu yerlerden pek fazla oynamayacak. Hiç oynamayacak çünkü yollar düzenlenecek, yeşil alanlar yapılacak belki bir küçük meydan daha oluşturulacak. Bu nedenle de orada modern bir çarşı oluşturacağı için ona göre planlanacak ama ada ada olacağı için esnafımız esas itibarıyla kendi sektörlerindeki yerlerinden ayrılmayacaklar ve metrekarelerinde de çok bir büyük kayıplar olmayacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili olarak hazırlıklar sürüyor. Hak sahiplerimiz endişe etmesin, çok daha güzel iş yerlerine inşallah kavuşacaklar."

Fay hattına ve dere yataklarına artık bina yapılmayacak!

SON DAKİKA DEPREMLER LİSTESİ! Az önce deprem mi oldu? 7 Temmuz deprem listesi...

Prof. Dr. Ahmet Ercan tek tek açıklayarak uyardı: Buralarda deprem bekleniyor!