Kent Haberleri

Depremin yıktığı Malatya'da imar affı ile ilgili acı gerçek

Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenen İmar Affı ile ilgili acı bir gerçek ortaya çıktı. Malatya'da son imar affında toplamda 22 bin 329 adet Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiş.

Maraş merkezli iki büyük depremde yaşanan büyük yıkımın ardından, seçimden önce yeniden çıkarılması beklenen imar affı tekrar tartışma konusu oldu.

Hükümetin 2018 yılında çıkardığı son imar affında, Türkiye genelinde 7 milyon 85 bin 969 adet Yapı Kayıt Belgesi verilirken, bunların 5 milyon 848 bin 927’sini konutlar oluşturdu. Doğruluk Payı'ndan Cansu Yılmaz'ın haberine göre; Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 2022 yılının Ekim ayında Meclis'e verdiği soru önergesinde , Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, son imar affıyla kaç konut ve işyerinin Yapı Kayıt Belgesi aldığı konusunda soru önergesi vermişti. Söz konusu soru önergesine Bakan Kurum tarafından verilen cevapta İmar barışı kapsamında Türkiye genelinde toplamda 7 milyon 85 bin 969 adet Yapı Kayıt Belgesi verildiği, bunların 5 milyon 848 bin 927’sini ise konutların oluşturduğu belirtilmişti.

MALATYA'DA 22 BİN 329 PAYI KAYIT BELGESİ

Yine CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın 2020 yılında Elazığ’da meydana gelen, başta Elazığ ve Malatya olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesini etkileyen depremin ardından TBMM’de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sunduğu soru önergesinde ise  Elazığ ve Malatya illerinde imar barışından sonra yapı kayıt belgesi verilen yapı sayısı hakkında soru önergesi verilmişti. Söz konusu soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verdiği yanıtta Malatya'da toplamda 22 bin 329 adet Yapı Kayıt Belgesi düzenlendiği bilgisi yer almıştı.

YENİ İMAR AFFI TEKLİFİ KOMİSYONDA

Öte yandan Cumhur İttifakı ortağı Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici tarafından TBMM'ye 25 Temmuz 2022’de sunulan "İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığı tarafından 11 Ekim 2022'de komisyona sevk edildi.

Destici’nin sunduğu ve şu anda Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm komisyonunda olan teklif özetle;  ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşa edilen yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılmasını ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesini kapsıyor.