Depremle güçsüzleşen binalar yıkılıp yeniden yapılacak
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu'dan sağlıkta radikal adım müjdesi. 2015'e kadar kentte gelişen teknolojiye ayak uyduramayanasansörleri eski, ambulans giremeyen, depremle güçsüzleşen binalar yıkılıp yeniden yapılacak
İstanbul'un sağlık çehresini değiştirecek çok büyük adım... İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Ali İhsan Dokucu, AKşAM aracılığıyla tüm vatandaşları sağlık hizmetleri konusunda rahatlatacak müjdeyi verdi. Sağlıkta daha kaliteli hizmet sunabilmek için bina yaş ortalaması 35 olan hastanelerin tamamı yıkılacak ve yeniden yapılacak. En büyük hastanelerin dönüşümüne bu yıl başlanacak, 2015'e kadar İstanbul'da el değmemiş hastane kalmayacak. Bu durumun sadece deprem güçlendirmesi olmadığının altını çizen Prof. Ali İhsan Dokucu, binaların kaliteli sağlık hizmeti açısından olumsuz çok yanlarının olduğunu bu yüzden düzeltmeler yapacaklarını söyledi. Ali İhsan Dokucu, 'Asansöründe sorun yaşadığımız hastaneler var. Acil girişine yeni aldığımız ambulanslar sığmıyor. Vatandaşın hızlı ve güvenilir bir hizmet almasını sağlayacağız' dedi. Dokucu'nun verdiği bilgilere göre, hastanelerin yeniden yapılandırılma sürecinde bölüm bölüm tadilat yapılacak, bazı alanlar açık tutularak tedavi hizmeti aksatılmayacak.
Tam günde rahatız istifa beklemiyoruz
TAM gün yasasıyla ilgili Danıştay'ın aldığı kararı da değerlendiren Prof. Ali İhsan Dokucu, yüksek sayıda istifa beklemediğini, hizmeti etkilemeyecek ölçüde, yüzde 5'lik oranda bir ayrılmanın yaşanacağını söyledi. Dokucu, '2008'den önce hemen her gün kamu hastanelerinden, özele uzman doktor kaçışı söz konusuydu. Endişeler de çok haklıydı bence. Bu yüzden barajın kapakları tamamen kapatıldı ki, bu kopmalar olmasın. Tedavi hizmeti aksamasın. Sanırım bu yıl özel hastanelerde ihtiyaçlar oranında yeni kadroların açılmasına izin verilecek' dedi.
Bir-iki kişilik odalarda duş ve plazma olacak
Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, ortalama 800 yataklı olması planlanan hastanelerde hastaların koğuş sistemi gibi toplu bir şekilde yatarak tedavi görmelerini de ortadan kaldırmak istediklerini söyledi. Bir kliniğin ortalama 20 civarında yatağı olacak ve çok disiplinli hastanelerde 40 branş açılacak. Dönüşüm projesinin belki de en ferahlatıcı bu adımında odalar bir veya iki kişilik yataklardan oluşacak. Bir refakatçinin kalabileceği, büyük ekranlı plazma TV'lerin bulunduğu konforlu odalarda, duş alınabilecek banyolu tuvaletler de bulunacak.
Bu projenin içerisinde binaların yer değiştirmesi de var. İstanbul'un sağlıktaki merkezi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi olacak. Toplamda 140 milyon dolara mal olması beklenen projede hem hastane bina olarak yenilenecek hem de bölge bir sağlık kampusuna dönüşecek. Okmeydanı 2011'de başlayacak, en önemli ve ilk adım. Ancak projeler Okmeydanı ile sınırlı değil. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 800 yataklı modern hastanelere dönüştürülecek. 2015'e kadar şu hastanelerin dönüşümlerinin yapılması hedefleniyor: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Sadi Konuk Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Taksim İlkyardım Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları, ve Beyoğlu Göz Hastanesi...
Akşam/Türkan YILMAZER