29 / 04 / 2024

Depremlerden etkilenen bazı il ve ilçelerdeki 'mücbir sebep hali' 30 Nisan'a uzatıldı!

Depremlerden etkilenen bazı il ve ilçelerdeki 'mücbir sebep hali' 30 Nisan'a uzatıldı!

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bazı il ve ilçelerdeki "mücbir sebep hali"nin uzatıldığı açıklandı. İşte ayrıntılar...



Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mücbir sebep halinin 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu. 

Bakanlıktan konuya ilişkin gelen açıklamaya göre, 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehir ile bir ilçede deprem tarihi itibarıyla mücbir sebep hali ilan edilmiş ve vergi yükümlülükleri de ertelenmişti. 

Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa ile Sivas Gürün'de mücbir sebep hali 31 Temmuz tarihinde biterken, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 30 Kasım tarihine kadar uzatılmıştı.

Depremlerden etkilenen bazı il ve ilçelerdeki mücbir sebep hali 30 Nisan a uzatıldı!

MÜCBİR SEBEP HALİ UZATILDI 

Bakanlık, mücbir sebep hali devam eden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatılmasına karar verdi. 

Bu şehirlerde kaydı olan mükellefler, mücbir sebep halinin başladığı 6 Şubat'tan, mücbir sebep halinin sona ereceği 30 Nisan 2024 tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerini 15 Mayıs 2024 Çarşamba gününün sonuna kadar verebilecek. 

Bu beyannamelere ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergiler ile 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksidi ve 2024 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksidi, 31 Mayıs 2024 Cuma gününün sonuna kadar ödenebilecek. 

Yine bu mükelleflerin, deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye denk gelen her türlü vergi, ceza ve gecikme faizi ile deprem tarihinden önce ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin de uzatıldığı belirtildi. 

Bu alacaklar her bir vade tarihi itibarıyla ayrı ayrı değerlendirilecek ve ödeme süreleri normal vade tarihlerinden itibaren bir seneyi geçmeyecek şekilde uzatılacak. Bir senelik sürenin bitim tarihinin 31 Mayıs 2024 tarihinden sonraya denk gelmesi halinde ise bu günün sonuna kadar ödeme yapılabilecek.

Depremlerden etkilenen bazı il ve ilçelerdeki mücbir sebep hali 30 Nisan a uzatıldı!

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE HARÇLAR DA DAHİL Mİ? 

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na göre verilmesi gereken beyannameler ile tahakkuk eden özel tüketim vergisi, Harçlar Kanunu kapsamında işlem yapılmadan ödenmesi gereken harçlar, "noterlerce yapılacak makbuz karşılığı ödemelere ait beyanname ve ticaret sicil harçlarına ilişkin bildirimler üzerine tahakkuk eden alacaklar" önceden olduğu gibi mücbir sebep haline dahil olmayacak. Bu yükümlülüklere ilişkin sürelerde herhangi bir erteleme ve uzatma yapılmayacak. 

Söz konusu vergi mükelleflerinin borçları, 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü sonuna kadar başvuruda bulunmaları ve gerekli şartlara sahip olmaları kaydıyla faiz alınmaksızın 24 aya kadar taksitlendirilecek.

Ayrıca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri haricinde mükellefiyet kaydı olup söz konusu yerlerdeki meslek mensuplarıyla arasında deprem tarihi itibarıyla aracılık ve sorumluluk sözleşmesi olması sebebiyle mücbir sebep kapsamında değerlendirilen mükellefler için de mücbir sebep hali, 30 Nisan 2024 Salı gün sonunda bitecek. 

Depremlerden etkilenen bazı il ve ilçelerdeki mücbir sebep hali 30 Nisan a uzatıldı!

YAPILANDIRMA BAŞVURU VE ÖDEME SÜRELERİ DE UZATILDI 

7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında mücbir sebep halinin devamına karar verilen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi dairelerine borcu olanların, başvurularını 31 Temmuz 2024 Çarşamba günü sonuna kadar yapması ve ilk taksitlerini (peşin ödeme dahil) 2 Eylül 2024 Pazartesi gününe kadar, diğer taksitlerini de bu taksiti izleyen aylık dönemler şeklinde ödemesi gerekiyor. 

Ev sahipleri 5 yıl dolmadan kirayı artırabilecek! Mahkemeden emsal karar

Prof. Dr. Naci Görür'den en az 7.4 büyüklüğünde deprem uyarısı! Erzincan ve Karlıova arası ile Tunceli'ye dikkat!

Evi, iş yeri, arsası olanlar dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son gün bugün!

Geri Dön