Depremlere direnen Beyazıt Camii'nin temeli incelenecek
Sultan Beyazıt Vakfı'na ait Beyazıt Camii'nin büyük İstanbul depreminde bile ayakta kalması esrarını koruyor
Uzmanları şaşırtan tarihî caminin temeli, Vakıflar Genel Müdürlüğü uzmanlarınca inceleme yapılacak. Cami, zemin etüdü gerçekleştirildikten sonra 2010 yılında bakıma alınacak.
Klasik Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden Beyazıt Camii, 1505 yılında Sultan II. Bayezid tarafından Mimar Yakup Şah'a yaptırıldı. 'Tabhaneli' yani 'T planlı' camiler arasında yer alan yapı bugüne kadar, 500 yıl önceki büyük İstanbul depremi dahil hiçbir depremden zarar görmedi. Temelinin sağlamlığıyla dikkat çeken tarihî yapıda restorasyona başlanılacağını belirten Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, bunun için ilk olarak zemin etüdü yapılacağını söyledi. Bu çalışmalardan sonra da müdahalenin nasıl olacağına karar verileceğini kaydetti. Genel müdür, sondaj çalışmalarının sonucunda zeminin şu anki durumunu da göreceklerini ifade etti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restorasyon programına alınan Beyazıt Camii'nin projeleri hazırlanarak Koruma Kurulu'na sunuldu. Kurul tarafından taslakların onaylanmasının ardından çalışmalar yapılacak. Bu arada caminin zemin durumunu kontrol etmek amacıyla sondaj çalışmalarına başlandı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yapılan restorasyon çalışmaları son 6 yılda 3 bin 363 esere ulaştı. Genel Müdür Beyazıt yaptığı açıklamada, "Ülkemizin her noktasındaki vakıf eserlerini ihya ediyoruz. Amacımız restore edilmemiş eser bırakmamak." ifadelerini kullandı.
Aslıhan AYDIN/Zaman