Sektörel

Depremlerin faturası inşaat mühendislerine kesildi! Binlerce mühendis mesleğini yapmaya çekiniyor...

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Akdoğan, 6 Şubat depremlerinden sonra açılan davalarda inşaat mühendislerinin sanık olarak yargı karşısına çıkartılmasının adil olmadığını savunuyor.

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Akdoğan, depremlerin faturasının inşaat mühendislerine kesildiğini belirterek, mühendisin elinden çıkan yapıda yıllar içinde denetimsiz altyapı değişiklikleri, tadilatlar yapıldığını, kaçak yapılar eklendiğini, bu kaçak yapıların imar affı ile meşrulaştırıldığını ancak yapıdaki tüm değişikliklere rağmen yasalara göre yapıda deprem ya da başka bir nedenle oluşan tüm can kaybından, maddi zarardan dolayı o yapının fenni müellifi inşaat mühendisinin yargılanmasının doğru olmadığını söyledi.

'MESLEĞİMİ YAPMAYA KORKUYORUM

Akdoğan, Antalya'daki konutlar üzerinden örneklerle şöyle açıkladı: ''Yaşadığımız şehre Antalya’ya bir bakın. Halen yapıldığı dönemin dış cephe boyasıyla duran yapılar var, yalıtımı yapılmamış, bodrumlarına rutubetten girilmiyor, nemden apartman çürümüş.

Apartmanda biri tadilat yapmış, balkonu içeri almış, salonun duvarını yıkmış mutfakla birleştirmiş, doğalgaz gelmiş, tesisatın yeri değişmiş, kirişler, kolonlar yıkılmış. Bu bina yıkıldığında geriye sadece molozlar kaldığında bu işlemlerin tespiti yapılamıyor.

Arşivden kağıtlar çıkarılıyor, kim yapmış bu binayı 1970 yılında şu mühendis yapmış diye bulunup yargı önüne çıkarılıyor. Ya da mühendisin bitirdiği yapıya kaçak yapılar eklenmiş, sonra e devletten harcını yatırmış imar barışından faydalanmış.

Hiç o eklediği yapı binanın taşıyıcı sistemlerine ne etki etmiş bakılmıyor yine sanık o güvensiz denetimsiz yapıyı affedenler değil o yapıyı yapan inşaat mühendisi oluyor.

O da yetmiyor, eğer mühendis hayatını kaybetmişse, tazminat çocuklarına, torunlarına rücu ediyor. Ben mesleğimi yapmaya korkuyorum.

İnsan inşaat mühendisi olmaya çekiniyor” diyerek “Hangi meslekte böylesi bitmeyen bir illiyet bağı var?” diye soruyor.'' dedi.

BİNALAR ZORUNLI PERİYODİK BAKIMLARDAN GEÇMELİ

Akdoğan, onlarca bazen yüzlerce bazen binlerce insanın kullandığı yapıların tıpkı basit elektronik cihazlarda olduğu gibi kullanım kılavuzlarının üretilmesinin,  periyodik bakım ve denetimlerinin yapılmasının mevzuatla yaptırım da içerecek şekilde zorunlu hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

İnşaat mühendisi uyardı: 10 metrekare büyük dairem olsun derken, milyonluk kalitesizlikle karşılaşmayın!

İnşaat sektöründe işçilik fiyatları asgari ücretin üzerinde arttı!

İnşaat mühendisinden uyarı: Bu lafları duyduğunuz müteahhitten kaçın!