Genel

Depremzede çiftçiye asgari ücret çağrısı

Deprem bölgesindeki çiftçilerin üretimlerine devam edebilmeleri, zararlarının tazmin edilmesi ve göçün önlenmesi için 10 önemli öneride bulunuldu. 

İyi Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, depremden etkilenen 10 ilde çiftçiye mazot, gübre, tohumluk yardımlarının yapılarak, 2023 destekleme ödemelerinin avans olarak öne çekilerek ödenmesi çağrısı yaptı. 

Kahveci, aynı zamanda gençlerin bölgede kalarak üretim faaliyetinde bulunması için 35 yaşına kadar olan çiftçinin sigorta giderinin karşılanarak 1 yıl süreyle asgari ücret ödenmesi önerisinde bulundu.

Yaptığı yazılı açıklamada deprem felaketinin yaşandığı 10 ilin ülke tarım ve hayvancılığı açısından taşıdığı öneme vurgu yapan Kahveci, depremden etkilenen 10 ilde; 13,4 milyon nüfusa ve toplam nüfus içinde yüzde 15,7’lik paya sahip olduğuna işaret etti. Bölgede kayıtlı çiftçi (İşletme) sayısının 269 bin olup, ülke toplamına göre yüzde13,2 civarında olduğunu kaydeden Kahveci, 10 ilde toplam 3,77 milyon hektar tarım alanı 722 bin 999 büyükbaş, sağmal niteliğinde 1 milyon 421 bin 610 büyükbaş olmak üzere toplam 2 milyon 144 bin 609 büyükbaş hayvan varlığı bulunduğunu belirtti. Bu rakamın Türkiye'nin toplam varlığının yüzde 12'sini oluşturduğunu kaydeden Kahveci, 9 milyon 369 bin 782 küçükbaş hayvan ile toplam Türkiye varlığının yüzde 16,29'una sahip olduğunu kaydetti. Depremden etkilenen 10 ilin 2020 yılı toplam tarımsal brüt hasılasının  83,3 milyar TL olduğunu kaydeden Kahveci, bu illerin tarımsal üretim açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

DEPREMZEDE ÇİFTÇİ İÇİN 10 ÖNERİ

Kahveci bölgede yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi:

-Hayvanların bir kısmının tahliyesi sağlanmalı bir kısmı ise geçici toplu barınma merkezlerine taşınmalı. Yem ihtiyaçlarının bir kısmı ödemesiz bir kısmı ise avans olarak karşılanmalı.

-Çiftçilerin borçları ve varsa icra takipleri en az 2 yıl süreyle 1 yılı faizsiz olarak ötelenmeli.

-Bağkur-SSK Primleri ve ödemeleri 3 yıl süreyle ertelenmeli.

-Canlı hayvanlar en yakın TİGEM’lere (Konya Gözlü, Ş.Urfa Ceylanpınar, Adana Çukurova, Aksaray KOÇAŞ, Malatya Sultansuyu) tahliye edilerek sahipleri adına ücretsiz bakımlarının gerçekleştirilmeli.

-Boş/atıl durumda olan modern tip ahır ve ağıllar bakıcı evleri ile birlikte geçici süreliğine depremzede çiftçilere tahsis edilmeli.

-Çiftçileri ve özellikle tarımsal sanayicilerin depolarındaki kaba yem, tahıl, zeytin, zeytinyağı, kayısı, baklagiller sınıfından olan ürünler uygun muhafaza ortamlarına taşınmalı.

-En geç Mart ayı ortalarında ; öncelikli olarak işgücünü yitirmiş işletmelere (çiftçilere) ihtiyaçlarına göre mevsimlik işçi ve geçici barınma üniteleri temin edilmeli

-Üretime devam edecek olan 35 yaşına kadar olan bütün çiftçi ve rençberlerin (kadın-erkek) sigorta giderleri kamu tarafından karşılanmalı, en az 1 yıl süreyle asgari ücret ödenmeli

- Tarım ve Orman Bakanlığı, deprem bölgesinde faaliyeti olan Tarım Satış Kooperatifleri, Birlikler, Tarım Kredi Kooperatiflerinin zorunlu olmayan yatırımları durdurulmalı, sağlanacak kaynaklar deprem bölgesine yönlendirilmeli

-AB, ABD, Rusya gibi tarımsal dış ticaretin yoğun olarak yapıldığı ülke ve kuruluşlardan gerekirse ayni karşılıklar üzerinden uygun kredi-hibe koşulları sağlanmalı