Ekonomi

Depremzede KOBİ'lere müjde! Kredi borçları silinecek, 1 milyon liralık faizsiz kredi desteği verilecek

Bakan Varank, deprem felaketinden etkilenen illerde faaliyet gösteren işletmelerin büyüklüğü ve hasar durumuna göre 1 milyon liraya kadar faizsiz ve ilk yılı geri ödemesiz KOSGEB kredisi kullandıracaklarını açıkladı.Eylem planı ile depremde zarar gören sanayi bölgeleri ve fabrikaların yeniden inşasından bölgedeki yatırımları korumaya kadar çeşitli destekler sunulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, afet bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelere yönelik bir dizi acil eylem planını devreye aldıklarını bildirdi. Eylem planı ile depremde zarar gören sanayi bölgeleri ve fabrikaların yeniden inşasından bölgedeki yatırımları korumaya kadar çeşitli destekler sunulacak.

Bakan Varank, Kahramanmaraş depreminde hasar gören ya da yıkılan sanayi sitelerini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle yeniden inşa sürecini başlatacaklarını açıkladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) koordinasyonunda yürütülecek çalışmalarda, OSB ve Sanayi Sitelerinin hasar gören altyapıları onarılacak. Sözkonusu sanayi bölgelerinin borçlarını 1 yıl süreyle erteleyeceklerini de kaydeden Bakan Varank, sanayi sitelerinde üst yapılara sunulan destek oranını da yüzde 70'ten yüzde 100'e çıkardıklarına dikkat çekti.

Sanayicilerin yanı sıra afetlerden mağdur olan KOBİ’lerin de yanında olduklarını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremden zarar gören fabrikalar ve sanayi bölgelerinin yeniden inşasından KOBİ’lere özel destek paketlerinden bölgesel kalkınmaya kadar uzanan bir dizi eylem planını devreye aldıklarını duyurdu.

KOSGEB BORÇLARI SİLİNECEK

Varank’ın açıklamalarına göre, küçük ve orta ölçekli işletmelerde meydana gelen hasara ve işletmenin büyüklüğüne göre, 1 milyon liraya kadar faizsiz ve ilk yılı geri ödemesiz KOSGEB kredisi kullandırılacak. Ayrıca az, orta ya da ağır hasar fark etmeksizin, bölgedeki işletmelerin KOSGEB'e olan 2023 yılı borçları da silinecek.

YENİ YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILACAK

Bakan Varank, deprem bölgesindeki mevcut yatırımların devamını sağlamanın yanı sıra yeni yatırımların da önünü açacak adımlar attıklarına işaret etti. Bu kapsamda depremlerde yıkılan ilçeleri ‘Cazibe Merkezleri Programı’na dahil ettiklerini kaydeden Varank, böylece buralara yapılacak bütün yatırımların, en üst teşvik seviyesi olan altıncı bölge teşviklerinden yararlanacağını söyledi.

Varank, acil eylem planı ile deprem bölgesindeki mevcut yatırımların devamını sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi. Ayrıca bölgede yeni yatırımların da önünü açacak adımlar attıklarına işaret eden Bakan Varank, bu kapsamda depremlerin yıkıma yol açtığı ilçeleri "Cazibe Merkezleri Programı"na aldıklarını ifade etti. Buna göre depremden etkilenen il ve ilçelere yapılacak tüm yatırımlar, en üst teşvik olan 6. Bölge teşviklerinden yararlandırılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, ayrıca Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgelerdeki yatırımlara yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin süresinin ise 3 yıl uzatıldığını sözlerine ekledi.