Emlak Konut

Depremzede konutlarında ‘ihale’ uyarısı! Tek bir şirket yerine birçok müteahhit şirkete iş verilsin!

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Başkan Vekili Nedip Şimşek, deprem bölgesinde inşa edilecek konutların yapım sürecinde açılacak ihaleler ile ilgili endişelerini ve önerilerini paylaştı.

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Başkan Vekili Nedip Şimşek, Kahramanmaraş başta olmak üzere 10 ilimizde büyük yıkımlara, can kayıplarına ve hasarlara neden olan deprem felaketlerinin ardından yapımına başlanacak konut inşaatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Depremin ilk gününden beri çok sayıda şirketin bölgeye makine, teçhizat, konteyner ve eleman gönderdiğini söyleyen Şimşek, ayrıca hasar tespit çalışmalarında mühendis desteği sağladıklarını da belirtti. Deprem bölgesindeki tespitlerine ilişkin bir de rapor hazırladıklarını kaydeden Şimşek, depremzedelerin ihtiyacı olan konutların gecikmeden teslim edilmesi için bazı önerilerde bulundu.

STOKÇULUK BAŞLADI!

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, TOKİ eliyle yapılacak konutlara ilişkin ihalelerin başladığını belirten Şimşek, TOKİ’nin Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi şehirler için ihalelere çıktığını, ancak burada ham madde konusunda stokçuluk olması yüzünden sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Bölgedeki demir-çelik tesislerinin hasar aldığı bahanesiyle demir fiyatlarının tırmandığını kaydeden Şimşek, hammadde temininde yaşanan bu durumun, müteahhitlik şirketlerini ürküttüğünü vurguladı.

Şimşek, TOKİ'nin bölgede 400-500 konutluk paketler halinde ihale açtığına değinerek, bu konutların hızlı bitirilmesi için daha küçük parçalar halinde ihaleye çıkılmasını önerdi. Şimşek, bu konutların 1 yıl içerisinde bitirilmesi için tek bir müteahhit yerine birçok müteahhitlik şirketine bu işleri paylaştırmanın daha doğru olacağını belirterek, “500 konutluk işi kaldırabilecek şirketler var ama daha küçük parçalar halinde ihaleye çıkılması halinde daha hızlı bitirilir” diye konuştu.

TÜNEL KALIPTA SIKINTI VAR

TOKİ konutlarında ‘tünel kalıp’ şartı bulunduğunu hatırlatan Şimşek, piyasada tünel kalıp sıkıntısı olduğunu belirterek bu alanda üretim hızlandırılırsa konutların daha hızlı bitirilebileceğini ifade etti. Ülkemizdeki konut inşa sürecinde müteahhitlik hizmetinin yanı sıra zemin etütlerinin de önemine dikkat çeken Şimşek, “TOKİ’nin konutlarında zaten zemin etütleri yapılmakta. O yüzden TOKİ konutları depremlerden etkilenmedi. Çünkü TOKİ konutları çok katlı değil ve perde beton kullanılıyor. Ancak özel sektör konutlarında ilgili müteahhit işini iyi yapsa bile zemin etüdü olmazsa sorun yaşanıyor” dedi.

855 KONUT İÇİN İLK KAZMA VURULDU

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, TOKİ aracılığıyla Nurdağı ve Islahiye'de 855 konutun inşası için ilk kazmanın vurulduğunu duyurdu. Bakan Kurum, tüm çabalarının vatandaşların bir an önce evlerine kavuşması olduğunu, sözleşmeleri imzalanan, zemin etüdü yapılan alanlarda hemen işe koyulduklarını bildirdi.