Ekonomi

Depremzede sanayiciye sigorta yok! Sigorta şirketleri deprem bölgesindeki işletmelerin poliçelerini yenilemiyor!

Deprem bölgesindeki sanayiciler sigorta şirketlerinden şikayetçi. Sanayiciler sigorta şirketlerinin artçı sarsıntıları bahane ederek sigorta poliçelerini yenilemediğini ileri sürüyor.Bölge sanayicileri sigorta şirketlerinin artçı sarsıntıları gerekçe göstererek sigorta poliçelerini yenilemediğinden şikayetçi olurken, sigorta şirketleri ise reasürans kapasitesi nedeniyle bu konuda dikkatli davrandıklarını belirtiyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan ve toplam 11 şehrimizi etkileyen deprem felaketlerinin ardından bölgede yaşanan sigorta şikayetleri devam ediyor. Bölge sanayicileri sigorta şirketlerinin artçı sarsıntıları gerekçe göstererek sigorta poliçelerini yenilemediğinden şikayetçi olurken, sigorta şirketleri ise reasürans kapasitesi nedeniyle bu konuda dikkatli davrandıklarını belirtiyor.

Ekonomi Gazetesi’nden Selçuk Altun’un haberine göre, bölgede faaliyet gösteren işletmeler tesislerini onararak yeniden üretime başladı. Ancak sigorta süresinin dolmasına rağmen poliçelerini yenilemekte sıkıntı yaşayan sanayiciler, sigorta şirketlerinin yenileme konusunda isteksiz davrandığını ileri sürüyor.  

RİSK ALMAK İSTEMİYORLAR

Bölge sanayicilerinin yaşadığı sıkıntıları Ekonomi’ye anlatan bir tekstil üreticisi, işletmesi ile ilgili tüm sigorta poliçelerinin süresinin mart ayında dolmasına rağmen sigorta şirketinin yenilemek istemediğini, artçı depremleri gerekçe göstererek risk almak istemediklerini belirttiklerinden yakındı.

Öte yandan deprem felaketlerinin ardından bir dizi önlem açıklayan SEDDK, deprem bölgesinde süresi dolan sigorta poliçelerini 8 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatmıştı. Haberde bu uzatmanın sadece bireysel poliçeler için zorunlu olduğunu, ticari tarafta ise şirketlerin inisiyatifine bırakıldığı belirtildi. Ancak sanayicilerin bu konuda yaşadıkları sıkıntıların ardından SEDDK’nın yeniden devreye girmesi bekleniyor.

Selçuk Altun’un haberinde önümüzdeki günlerde SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu’nun bu konuda sigorta şirketleri genel müdürleri ile toplanıp problemi masaya yatıracağı ve Başkan Eroğlu’nun Olağanüstü Risk Yönetim Merkezi’ni (ORYM) devreye sokmasının beklendiği kaydedildi.

REASÜRANS KAPASİTESİNDE SIKINTI

Altun, haberinde sigorta sektörünün üst düzey yöneticilerinden aldığı bilgilere göre, deprem bölgesinde yaşanan sorunların reasürans kapasitesinden kaynaklandığını dile getirdi. Bazı sigorta şirketlerinin reasürans kapasitesi nedeniyle temkinli davrandığı, düzenleyici kurum SEDDK’nun konuya el atarak çözüm üretmesi gerektiği belirtildi.

NİSAN’DAN SONRA BAŞLAR

Ekonomi Gazetesi’nin haberinde, sigorta şirketlerinin artık sistematik anlamda risk analizi yapmadan poliçe kesmediği vurgulanırken, şu anda tüm eksperlerin sahada hasar tespitleri üzerinde çalıştığı, yeni sigortalama yapacak şirketlerin risk analizi yaptıracak muhatap bulamadığı belirtildi. Haberde, nisan ayı sonuna kadar bütün sigorta şirketlerinin hasar süreçlerinin tamamlanacağı ve bundan sonraki süreçte şirketlerin daha fazla poliçe kesmek için sahneye çıkacağı kaydedildi.

Ayrıca haberde reasürans açısından ise 2023 yılında sektörü daha sıkıntılı bir dönemin beklediğine işaret edildi.