Ekonomi

Depremzede vatandaşlara bir destekte KOBİ'den geldi! İşletmecilere 1 buçuk milyon lira faizsiz kredi desteği sağlanacak!

KOSGEB, deprem bölgesinde hasar gören kullanılamaz halde olan işletmelerin biran önce faaliyetlerine hızla dönmesi için Acil Destek Kredisi Programı başlattı. jpg" />Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) depremzede vatandaşların yarasını sarmak ve işletmecilerin normalleşmeye başlamalarına destek olmak için bir program geliştirdi

 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) depremzede vatandaşların yarasını sarmak ve işletmecilerin normalleşmeye başlamalarına destek olmak için bir program geliştirdi. Acil Destek Kredisi Programı,  deprem bölgesindeki 11 ilde bulunan ve depremden etkilenen yaklaşık 30 bin KOBİ'li vatandaşı ilgilendiriyor. Henüz işletmesini kullanacak hale gelemeyen işletmelere ölçeklerine bakılarak 1 buçuk milyon liraya kadar hızlı finansman desteği sağlanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hatay ziyaretinde  Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde de incelemeler yaparak depremzede vatandaşlara desteklerinin devam ettiğini belirtti. Sanayicilerle bir araya geldiği program sonrasında basın açıklaması yapan Bakan Varank, KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı'nı devreye soktuklarına dikkat çekerek, “İşletmenin büyüklüğüne ve oluşan hasara göre 1 buçuk milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği veriyoruz. Afet bölgesinde KOSGEB alacaklarının kısmen veya tamamen silinmesine yönelik gerekli adımları attık." diye konuştu.

FİNANSMANA HIZLI VE KOLAY ERİŞİM

KOBİ'li depremzede vatandaşların yeniden işlerine başlamaları hedefiyle başlatılan KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı’ndan imalat yapan, imalata dayalı parçaları tedarik eden, yine imalata ilişkin onarım faaliyetleri yürüten KOBİ’ler ile mimarlık faaliyetinde bulunan işletmeler yararlanabilecek.
 
Peki hangi ölçekteki işletmeciye ne kadar destek verilecek? Faizsiz geri ödemeler ne zaman başlayacak?

HASAR AĞIRSA DESTEK DAHA DA ARTACAK

 Acil Destek Programından iş yeri; küçük sanayi siteleri (KSS), organize sanayi bölgeleri (OSB) veya bunların dışındaki iş yeri kümelenmelerinde bulunan ve hasar görmüş KOBİ’ler faydalanabilecek. Bu durumda olan mikro işletmeler 250, küçük işletmeler 500, orta ölçekli işletmeler de 1 milyon liraya kadar faizsiz kredi imkanından yararlanmış olacak. Hasar durumu ağır ve üstü olan işletmelerde bu limitler yüzde 50 arttırılma yoluna gidilecek. Orta ölçekli bir işletme ağır hasarlıysa toplam kredi limiti 1 buçuk milyon liraya kadar çıkarılacak.

 SIFIR FAİZLİ KREDİ 

Bölgede ekonomik ve sosyal hayatın hızlıca normale dönmesini amaçlayan Acil Destek Kredisi’nden faydalanabilecek işletmelerden ilk 12 ay ödeme alınmayacak. Ardından gelen 24 ayda 3'er aylık taksitler halinde ödeme gerçekleşcek. Acil Destek programı sfırı faizli olup faizin tamamını KOSGEB üstlenecek. Söz konusu programdan 30 bin KOBİ’nin yararlanmasını ve 11 milyar liralık kredi hacmi oluşturmak hedefleniyor.