Ekonomi

Depremzedeler hangi şartlarda konut sahibi olacak? İşte eylem planı

Hükümetin deprem sonrası planının detayları belli oldu. Şehirler taşınacak mı? Hükümetin planının detayları ortaya çıkmaya başladı?Depremzedeler hangi şartlarda konut sahibi olacak? Konutları TOKİ bi inşa edecek? Şehir merkezleri taşınacak mı? Kaynak nereden sağlanacak? Kamulaştırma yapılacak mı?

Hükümetin deprem sonrası planının detayları belli olmaya başladı. Depremzedeler hangi şartlarda konut sahibi olacak? Konutları TOKİ bi inşa edecek? Şehir merkezleri taşınacak mı? Kaynak nereden sağlanacak? Kamulaştırma yapılacak mı?

Tüm Türkiye'nin merak ettiği bu soruların yanıtlarıyla ile ilgili Habertürk Gazetesi Yazarı bir yazı kaleme aldı. Habertürk Yazarı Bülent Aydemir TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve diğer yetkililerden elde ettiği bilgilere dayanarak hükümetin deprem sonrası planını yazdı. Buna göre arama kurtarma çalışmalarının tamamlanıp enkazın kaldırılmasının ardından hükümet harekete geçecek. Hazine'den sağlanacak kaynakla depremde yıkılan şehirler yeniden inşa edilecek.

İşte madde madde eylem planı:

- Enkazın kaldırılmasının ardından zemin etüdü yapılacak ve büyük yıkım olan Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman gibi illerde yapılacak yeni konutlar; yüksek yerlere ve güçlü zeminlere inşa edilecek.

-Bunun için hem Hazine arazileri, hem de şahıslara ait araziler araştırılmaya başlandı. Şahıslara ait arazilerde kamulaştırmalar yapılacak.

- Yeni konutlar zemin artı 3 veya zemin artı 4 katı geçmeyecek. Yatay mimari konutlar inşa edilecek.

- Yıkılan yerlerdeki zemin etütleri yapılırken, aynı yere konut inşa edilmeyecek. Yapıdan kaynaklı kusur ve eksiklikler varsa buralara yeni teknolojiyle sağlam yapılar inşa edilecek.

- TOKİ konutları; yapıyı yer altı sularına karşı koruyan Radye Temel tekniği ile yapıyor. TOKİ yine Radye Temel-Tünel Kalıp tekniği ile konutları yatay mimaride inşa edecek.

- Yetkililer, kaynak sıkıntısı yaşanmayacağını, devlet imkânlarının seferber edildiğini, Hazine destekli konutların, hak sahiplerine 20 yıl vadeli ve sübvansiyonlu olarak teslim edileceğini belirtiyor.

- Önemli yıkıma uğramış kentlerde yerleşim yerlerinin ve yoğun kent merkezlerinin zorunlu olarak taşınacak.

- Zorunlu Deprem Sigortası DASK da depremzedelerin maddi kayıpları için devreye sokulacak.

- Konutların çok kısa sürede tamamlanacağı ve TOKİ’nin devam eden diğer projeleri ile birlikte bu konutları da zamanında bitirecek kapasiteye sahip olduğu ifade ediliyor

- Öde yandan TOKİ’nin şantiyelerinde bulunan ekipman ile işçilerin kaldığı şantiyelerdeki konteynırların önemli bölümü bölgeye sevk edildiği ifade ediliyor.