Ekonomi

Depremzedeler için yeni karar! Bir ay boyunca ücretsiz olacak!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay depremzeler için verilen yeni kararları duyurdu. İşte detaylar!Fuat Oktay deprem sonrasında verilen kararları tek tek bildirdi

Ülkemizde yaşanan büyük depremden sonrasında her alanda çalışmalar devam ediyor. Fuat Oktay deprem sonrasında verilen kararları tek tek bildirdi. İşte tüm ayrıntılar…

DEPREM BÖLGESİ İLE İLGİLİ VERİLEN KARARLAR

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi ve Kahramanmaraş Elbistan ilçesi olarak yaşanan 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremin ardından verilen kararlar ve çalışmalar son hız sürüyor. Fuat Oktay konu ile ilgili açıklamada bulundu. Oktay'ın açıklamalarına göre deprem bölgesinde arama kurtarma için 34 bin 717 personelin çalıştığı, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone operatörlerinin deprem bölgesinde 1 aylık ücretsiz görüşme sağlayacağı dile getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamalarına göre, üzücü birçok haber yaşansa da saatler geçtikçe sağ olarak bulunan vatandaşların herkesin yüreğine su serptiği belirtildi. Fuat Oktay, Hatay bölgesinde aramaların daha çok yoğunlaştığı ve depremden etkilenen bütün ilçe ve köylerde vefat eden insanlar için de bütün işlemlerin titizlikle yapıldığını söyledi. Oktay, hasarlı, ağır hasarlı, yıkılmak üzere olan binalardan kesinlikle uzak durulması gerektiğinin de altını çizdi. Fuat Oktay, arama kurtarma çalışmaları ve hasar tespiti çalışmalarının sürdüğünü belirtirken bölgede 6 binden fazla personelin hasar çalışması yaptığını, 230 bin bina, 966 bin 544 bağımsız birimin çalışıldığını ve bu çalışmanın hızla ilerlediğini, az hasarlı olan binaların çalışmalarının bir an önce bitirilerek ev sahibi vatandaşların yerleştirilmeleri ile alakalı çalışmaların bitirilmesi gerektiğini belirtti.

 Oktay'ın açıklamalarına göre bölgede 108 bin bina ve 550 bin daire hasarsız olarak depremi yaşadı. Aynı zamanda az hasarlı olan bina sayısı da 58 bin ve 438 bin bağımsız birim olarak belirlendi. Vatandaşlar binaları ile ilgili hasar durumlarını e-Devlet sistemi üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden öğrenebiliyor. Enkaz kaldırılmaları yapılmadan hemen önce savcılıkların yıkılan binalardan delilleri toplaması ve bu deliller alınmadan enkaz kaldırılmaması epey önemli bir meseledir. Fuat Oktay, bölgede 12 bin 322 iş makinasının çalışmayı sürdürdüğünü, 24 gemi, 70 uçak, 122 helikopterin de çalışmalara destek verdiğini belirtti. Aynı zamanda bölgedeki havalimanlarının da aktif olarak kullanıldığı ve İHA, dron çalışmalarının da aktif bir şekilde sürdüğü belirtildi.

Fuat Oktay, deprem bölgesine 2.6 milyon battaniye gönderildiğini, çadır ihtiyacının halihazırda devam ettiğini, yurt dışı ve yurt içi yardımların hızla bölgeye yönlendirildiğini, 5 bin sayılık konteyner kent kurma çalışmalarının başladığını duyurdu.

Evde bakım maaşı ne kadar 2023? Evde bakım zamlı maaş ne zaman yatacak? 13 Şubat evde bakım maaşı yatan iller!

Mirastan kalan hissemi satabilir miyim? Mirasçı hissesini başkasına satabilir mi?