Ekonomi

Depremzedenin çilesi bitmedi! Satılık ve kiralık konuta fahiş zam! En yüksek artış hangi şehirde yaşandı?

Kahramanmaraş depremleri nedeniyle evleri yıkılan veya hasar gören depremzede şimdi de fırsatçılar ile uğraşıyor. Afet bölgelerinden çevre illere göç etmek isteyenlerin bazıları fahiş kira bedelleri ile karşı karşıya kalırken, bazıları da ev bulamıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çok sayıda bina hasar alıp yıkılırken, depremden etkilenen bölgede ve çevre illerde kiralık ve satılık konut fiyatları da patladı.

Emlakçılar fiyat artışlarını konut stoğunun azalmasına bağlarken, yıkılan evlerinin enkazlarından sağ olarak kurtulup hayata yeniden tutunmaya çalışan vatandaşlar hem fahiş fiyatlar hem de konut stoğunun yetersizliği nedeniyle ev bulmakta zorluk çekiyor. Bazı ev sahipleri ise ödemeleri alamam endişesiyle depremzedelere ev vermekten kaçınıyor.

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa, depremden etkilenen şehirler ve çevresindeki diğer illerdeki konut stok durumunu ve kira fiyatlarını araştırdı. Araştırma; Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Hatay, Kilis, Adana, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın yanı sıra çevre illeri kapsıyor. Deprem öncesi ve deprem sonrası gelişimi kapsayan çalışmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremlerden dolayı binlerce binanın hasar görmesi veya yıkılması nedeniyle nispeten sağlam ve depreme dayanıklı olan binalarda ise fiyatlar aldı başını gitti.

Endeksa verilerine göre, ocak ayında satılık konut fiyatları yüzde 9, kiralar yüzde 5 oranında artarken, 6 Şubat’tan sonraki dönemde satılık konut fiyatları ortalama yüzde 14, konut kiraları ise ortalama yüzde 17 artış gösterdi.

Hürriyet Gazetesi’nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, 6 Şubat tarihinde deprem felaketi yaşanmasaydı fiyat artışı yüzde 8, kira artışı ise yüzde 4 olarak öngörülmüştü.

EN YÜKSEK ARTIŞ MALATYA’DA

Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberde, satılık konut fiyatlarında en yüksek artışın yüzde 33 ile Malatya’da gerçekleştiği belirtilirken, Malatya’yı yüzde 20 ile Elazığ, yüzde 18 ile Kahramanmaraş, yüzde 16 ile Hatay ve Adana şehirleri takip etti.

Hatay’da deprem öncesi yüzde 6 olarak beklenen kira artış oranı ise deprem sonrası yüzde 56 seviyelerine ulaştı. Malatya’da kiralar yüzde 41 oranında artarken, Adıyaman’da yüzde 33, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 30 oranında artış gösterdi.

KONUT STOĞU HIZLA ERİDİ

Deprem felaketinden etkilenen 11 şehrimizde hem kiralık hem de satılık konut stoğunun hızla eridiği bilgisinin yer aldığı habere göre, Kahramanmaraş deprem felaketinin büyük yıkımlara ve kayıplara yol açtığı şehirlerde satılmayı bekleyen konut stoku ortalama yüzde 53, kiralanmayı bekleyen stok adedi ise ortalama yüzde 59 oranında düşüş kaydetti.