Ekonomi

Devlet depremzedeye hangi destekleri sağlıyor? Kira, taşınma yardımı ne kadar? 100 bin TL'lik destek kimlere verilecek?

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde evleri yıkılan veya ağır hasara uğrayan depremzedelere 10 bin liralık destek ödemesi başladı. Devlet bunun yanı sıra kira ve taşınma yardımı, işsizlik ödeneği ve mazot yardımı gibi çeşitli destekler de sunacak.Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), hane başı destek ödemelerini depremzedelerin Ziraat Bankası hesaplarına otomatik olarak yatırırken, banka hesabı olmayanlara da T

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından duyurduğu konutları depremde hasar görenlere yönelik 10 bin liralık destek ödemelerine başlandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), hane başı destek ödemelerini depremzedelerin Ziraat Bankası hesaplarına otomatik olarak yatırırken, banka hesabı olmayanlara da T.C kimlik numarasıyla ödeme yapıldığı bildirildi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan ve toplam 10 şehrimizde büyük yıkımlara yol açan deprem felaketlerinden etkilenen vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla 10 bin liralık acil destek ödemeleri başladı.

Depremzedelere yönelik devlet desteklerinin detayları ve yararlanma koşulları şöyle....

Akşam Gazetesi’nin haberine göre, sözkonusu devlet desteklerine ilişkin soruların yanıtları şöyle:

 10 BİN TL DESTEK ÖDEMESİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Deprem felaketinden etkilenen toplam 10 ilimizde ödemeler başladı. Sözkonusu ödemeler Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü iş birliği ile kesinleşmemiş hasar tespit verileri üzerinden ikametgah verisi baz alınarak yapılıyor.

NEREYE BAŞVURMAK GEREKİYOR?

10 bin liralık destek ödemesi için e-Devlet'ten başvuru koşulu bulunmuyor. Hane Başı Destek Ödemeleri Ziraat Bankası'nda hesabı bulunan depremzedenin doğrudan hesabına, hesabı olmayanların da TC kimlik numaralarına yapılıyor.

DESTEK ÖDEMESİNDE SÜRE SINIRI VAR MI?

Ödemeler, devam eden hasar tespit çalışmaları sonuçlandıkça yapılmaya devam edecek. Herhangi bir bir süre sınırı bulunmuyor.

KİRA VE TAŞINMA YARDIMI NE KADAR?

İlk aşamada oturulamaz durumdaki konutlar için hane başına 15 bin lira taşınma desteği ödenecek. AFAD Acil Yardım ödeneğinden konteyner kentler dışında kalacak ev sahiplerine 5 bin TL, kiracı olanlara da 2 bin TL kira yardımı yapılacak. Ayrıca kendi araçlarıyla deprem bölgesi dışındaki illere taşınanların yakıt masrafı da karşılanacak.

 

KİRA DESTEĞİ NE KADAR SÜRECEK?

Çadırlarda kalmak istemeyenlerin bir yıl boyunca kira bedeli ödenecek.

100 BİN LİRALIK NAKİT DESTEK KİMLERE VERİLECEK?

Nakdi destek depremde yaşamını yitirinlerin yakınlarına acil ihtiyaçları için verilecek. Şehir değiştirenlerin deprem bölgesine yönelik desteklerden yararlanması konusunda herhangi bir hak kaybı söz konusu değil. 100 bin liralık nakdi yardım AFAD üzerinden sağlanacak. Afetzede hak sahipliği için e-Devlet üzerinden veya mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden başvuru yapılabilir.

İŞLETMELERE, ESNAFA DA NAKDİ DESTEK VERİLECEK Mİ?

Deprem bölgesindeki işletmelere yönelik ilave Kredi Garanti Fonu kefaleti acil destek paketi sunulacak. KGF üzerinden Hazine garantili 10 milyar lira işletme giderleri, 10 milyar lira yatırım, proje desteği kapsamında 20 milyar liralık kredi desteği verilecek. Başvurular gelecek hafta başlayacak. Acil destek programdan durumunu valilik, kaymakamlık gibi ilgili resmi makamlardan belgeleyen işletmeler  yararlanacak.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK?

2022 yılından beri ayni olarak ödenen mazot ve gübre desteği 10 şehirde nakit olarak verilecek. Toplam 2,8 milyar liralık destek bu ay sonuna kadar üreticilerin hesabına yatacak.

NE KADAR İŞSİZLİK PARASI ÖDENECEK?

İşsiz kalanlar 3 bin TL ile 6 bin TL arasında değişen tutarlarda işsizlik ödeneği alabilecek. Depremde işsiz kalanlar son 3 yılda 600-900 gün primi varsa 6 ay, 900-1079 günü olanlar 8 ay, bin 80 günü olanlar  da 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecek. Ayrıca sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Depremde hayatını yitirenlerin SSK'da 900 gün, Bağ-Kur'da 1800 gün, Emekli Sandığı'nda 1800 gün primi varsa ilgili kurumlara yazılı müracaat etmek şartıyla hayatta kalan eş, çocuk, anne ve babasına aylık bağlanacak.