Kent Haberleri

Depremzedeye ev vermeyen, fahiş kira talep eden yandı!

Depremin ardından bölgeyi terk ederek başka illere göçen ancak burada da kendisinden fahiş kira rakamları talep edilen depremzedelere, hakları konusunda uyarı geldi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof

Depremin ardından yeni bir ev arayışına başlayan depremzede bu kez de fahiş kira engeline takıldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç,  depremzedelerin konuta erişimden mahrum bırakılmasının, hem bir insan hakları ihlali hem de ayrımcılık yasağının ihlali olduğunu söyledi.

Kılıç, yaşanan depremlerden dolayı birçok konutun yıkıldığını, sağlıklı bir konutta yaşayabilme hakkının temel ihtiyaçlar listesinin başında geldiğini ve temel insan hakkı olduğunun altını çizdi.

Deprem felaketinin vurduğu bölgede yaşayanların bazılarının başka şehirlere göç ederek, yeni bir konut edinmeye çalıştığını hatırlatan Prof. Kılıç, ancak bu durumun fırsata çevrilmeye çalışılarak depremzedelerden yüksek kira istenmesinin vicdanları yaraladığını belirtti.

Kılıç, eşitlik ilkesinin tesisi ve ayrımcılığın önlenmesinin TİHEK'in görevleri arasında olduğuna vurgu yaparak, konut edinme konusunda ayrımcı bir tavırla karşılaşan depremzedelerin TİHEK'e başvurabileceğini bildirdi.

EV VERMEYENLER İÇİN UYARI!

TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, deprem sonrasında gerçekleştirilen kurul toplantısında, resen inceleme yetkisi kapsamında araştırma yapma kararı aldıklarını bildirdi.

Depremzedelere bu tür kira artışlarının bir insan hakları ihlali olarak karşımıza çıktığını dile getiren Kılıç, “Kimi zaman eşitlik ilkesinin ihlali, ayrımcılık yapma, bizim kanunumuzda da yer aldığı üzere bir ayrımcılık söz konusu olabiliyor. Diğer yandan yüksek bir kira talep edemeyeceği için depremzedeye ev vermeme durumları olabilir. TİHEK, tam da bu noktalara başvuru yapılabilecek, hak aranabilecek kurum olarak karşımıza çıkıyor ve biz de kurul olarak ihlal kararlarımızı veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Kılıç, ayrıca, kamuoyuna da yansıyan "depremzedeleri istihdam etmeyelim" söylemini üzücü olarak niteleyerek, bu tür durumlarda TİHEK'in idari yaptırım uygulama yetkisinin bulunduğunu dile getirdi.

Kişilerin istihdamdan ve konuta erişimden mahrum bırakılmasının hem bir insan hakları ihlali hem de ayrımcılık yasağının ihlali olarak karşımıza çıktığını vurgulayan Kılıç, “Kamuoyuna yapılan bu tür t duyuru, beyanat ve ilanların her biri takibimiz altında. Bunların her birine ilişkin idari yaptırım cezası uygulaması yetkisine sahibiz" ifadelerini kullandı.