Ekonomi

Depremzedeye istihdam desteklerine tepki! Çalışanlarımızı ayartmayın!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli asrın deprem felaketinin vurduğu bölgeden tarihi bir göç başlarken, başka kentlere taşınan depremzedelere yapılmak istenen istihdam desteklerine bölgedeki işverenlerden, “İşçilerimize göz dikmeyin!” tepkisi geldi.

Türkiye’yi vuran büyük deprem felaketinin ardından bölgeden göçen depremzedelere yurdun çeşitli yerlerinden açıklanan istihdam desteklerine bölgedeki işverenlerden sert tepki geldi.

Büyük felaketin ardından yaralar el birliğiyle hızla sarılırken, şimdi de bölgede göç nedeniyle önemli bir istihdam açığının yaşanmasından endişe ediliyor. Bölgedeki işverenler, çalışanlarının başka bölgelerden gelen iş vaatleri ile motive edilmemesini istedi.

DÜNYA’dan Fikret Çengel’in haberine göre, deprem bölgesinin önde gelen işverenlerinin önümüzdeki süreçle ilgili en büyük endişesi nitelikli işçi gücü kaybı. Büyük felaket nedeniyle yaşamını yitiren ya da yaralı kurtulan çok sayıda çalışan bulunduğunu vurgulayan işverenler, istihdamda da kayıplarının çok büyük olduğunu bildirdi.

İŞÇİLERİMİZE GÖZ DİKMEYİN, İKİNCİ BİR DARBE OLUR!

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Türkiye’nin diğer bölgelerinden istihdam destekleri yapıldığını hatırlatarak, “Bu, iyi niyetli gibi gözükse de bize ikinci bir darbe olur. Senelerce çaba göstererek bu bölgede bir nitelik kültürü oluşturduk. Buradan daha iyi imkan vaadinde bulunulup, çalışanlarımız ayartılmasın” çağrısı yaptı.

Bölgenin önde gelen iş insanlarından Celal Kadooğlu ise, işçilerinin tüm ihtiyaçlarına çözüm bulmaya çalıştıklarını vurgulayarak, “Yaraları birlikte iyileştireceğiz” dedi.

Gaziantep ve Türkiye’nin en büyük işverenlerinden Sanko Holding Başkanı Adil Konukoğlu da, birlik ve beraberlik içinde ilk şoku atlatmaya çalıştıklarını vurguladı. Konukoğlu, “Bizim tüm yatırımlarımız bölgede. Burda kazanıp, burda büyüdük. Şimdi de bölgenin yeniden kalkınması için elimizden gelenini yapacağız. Hiç bir yere gitmeyiz, yine burada hep birlikte ayağa kalkacağız” ifadelerini kullandı.

TAM KAPASİTEYE DÖNÜŞ İÇİN 6 AY GEREKLİ

Diğer yandan bölgedeki sanayi tesisleri için oluşturulan kriz masalarında tam kapasiteye dönüş için çözüm yolları aranmakta Orgazine Sanayi Bölgeleri (OSB) dışındaki işletmeler ile depremden en fazla etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’la birlikte bölgede tam kapasiteye dönüş için 6 ay gerektiği vurgulandı.