Dere ıslahı çalışmalarına Dünya Bankası'ndan destek!
Dünya Bankası, İstanbul'da derelerin ıslahı ve temizlenmesi için İBB ile ortaklık yapmaktan onur duyduklarını bildirdi
Dünya Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu projenin toplam maliyetinin 336,15 milyon ABD doları olduğu ve Dünya Bankası kredi kullandırımlarının kısa sürede başlanmasının beklendiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: "Proje kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özellikle hassas görülen derelerin ıslahı bulunmaktadır. Projenin uygulanması, geçtiğimiz hafta meydana gelen sel gibi gelecekte meydana gelebilecek olası sellerde can kaybı, fiziksel hasar ve mali kayıpların azaltılmasına yardımcı olacaktır. Proje ayrıca, seçilen altyapı tesislerinin güçlendirilmesi ve acil durum müdahale eğitimlerinin geliştirilmesi yoluyla gelecekte meydana gelebilecek olası depremlerin etkisinin azaltılmasına da katkıda bulunacaktır."
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Ekonominin kalbi İstanbul'da atacak
Küresel krizin birinci yılında İstanbul'da yapılacak IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nda, dünyanın ekonomik görünümü masaya yatırılarak, bir yol haritası çizilecek
Dere Islahına DB Desteği
Medya Çalıştayı'na katılan Dünya Bankası Türkiye Ofisi Operasyonlar Ana Sorumlusu Keiko Sato, Türkiye'deki yatırım projelerinde DB'nin yatırım fonu olarak enerji sektöründe yüzde 37, finansal ve özel sektörün geliştirilmesinde yüzde 21, eğitimde ise yüzde 2 payı bulunduğunu açıkladı. Sato, derelerin ıslahı için de DB'nin 322 milyon dolarlık kredi sağladığını söyledi. Hazine Müsteşarlığı yetkilisi Elvan Ongun ise Türkiye'nin DB'ye borcunun 9.5 milyar dolar olduğunu açıkladı. Ongun, 1 Temmuz'da başlayan DB 2010 mali yılında ise Türkiye'nin şimdiye kadar 990 milyon dolar kredi kullandığı bilgisini verdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın (DB) bu yıl İstanbul'da gerçekleştireceği "Yıllık Toplantılar" nedeniyle dünyanın gözü Türkiye'de olacak. Küresel ekonomik toparlanma dönemine yönelik stratejinin belirleneceği bu yılki toplantılar, dünyanın ekonomik görünümü, yoksulluğun ortadan kaldırılması, ekonomik kalkınma ve yardımların etkinliği konularına odaklanacak. 13 bin civarında kişinin katılmasının beklendiği bu toplantılarda Türkiye, 54 yıl aradan sonra ikinci kez ev sahibi olacak. Türkiye bu toplantılara ikinci kez ev sahipliği yapan tek ülke durumunda olacak. 30 Eylül Çarşamba günü yan etkinliklerle İstanbul Kongre Merkezi'nde başlayacak toplantılar, 6-7 Ekim'de gerçekleştirilecek "Yıllık Toplantılar" ile sona erecek. "Yıllık Toplantılar", iki yıl üst üste Washington'da yapılırken, üçüncü kez başka ülkede yapılıyor. 2008'de gerçekleştirilen toplantılara yaklaşık 8 bin kişi katılırken, Washington dışındaki toplantılara çok daha fazla kişi katılıyor ve arada 6 bine varan fark oluyor.
186 ülkeden katılımyat
"Yıllık Toplantılar"a ilişkin düzenlenen medya çalıştayı ile basın mensuplarına verilen bilgiye göre, IMF ve DB'nin Yıllık Toplantıları her yıl merkez bankalarının temsilcilerini, maliye ve kalkınma bakanlarını, özel sektör yöneticilerini ve akademisyenleri küresel önem taşıyan meseleleri tartışmak üzere bir araya getiriyor. Bu yılki toplantılara, IMF ve DB'nin Guvernörler Kurulları'nın yanı sıra 186 ülkenin maliye bakanları, merkez bankası uzmanları, işadamları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılacak. "Dünya ekonomisinin çöküşün eşiğine gelmesinden" bir yıl sonra gerçekleştirilecek ve 24-25 Eylül'de 20 gelişmiş ve gelişmekte olan pazar ekonomisinin bir araya geleceği Pittsburgh Zirvesi'nin ardından düzenlenecek IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nda, küresel ekonomik toparlanma dönemine yönelik strateji belirlenecek. Dolayısıyla bu yılki toplantılar, 1930'larda yaşanan büyük buhrandan sonra dünya ekonomisinin karşı karşıya kaldığı "en ağır kriz" sonrasında uygulanacak strateji açısından büyük önem taşıyor.
Program akışı
Program akışına göre, 30 Eylül'de IMF Finans Danışmanı, Para ve Sermaye Pazarları Bölümü Direktörü Jose Vinals tarafından "küresel finansal istikrar raporu" açıklanacak. IMF Ekonomi Danışmanı ve Araştırma Bölümü Direktörü Olivier Blanchard, 1 Ekim Perşembe günü "Dünya Ekonomik Görünümü" raporuna ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile IMF Yönetici Direktörü Dominique Strauss-Kahn, 2 Ekim Cuma günü ayrı ayrı basın toplantısı yapacak.
Ayrıca resmi programda olmayan, G-7'de yer alan ülkelerin finans ve maliye bakanlarının bir araya geleceği bir toplantı da 3 Ekim'de gerçekleştirilecek. IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları, 7 Ekim'de gerçekleştirilecek kapanış oturumuyla sona erecek.
Temel Başlık Krize Çözüm
IMF ve Dünya Bankası'nın "Krize çözüm, toparlanmaya destek" başlığını taşıyan "Yıllık Toplantıları"nda talep dengesinin yeniden kurulması, finans sistemi reformları, finans sisteminin sağlığına kavuşturulması, risklerin tespit edilmesi ve "Canlandırma politikalarına son verilirken temkinli olunmalı" şeklinde belirlenen temel konular ele alınacak. Toplantılarda, ayrıca politikalara yön veren kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle bir araya gelecek.
250 Milyon Dolar Harcandı
Türkiye, toplantıların yapılacağı İstanbul Kongre Merkezi'ne 250 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Katılımcılar, otel ve uçak masraflarını ise kendi ceplerinden karşılayacak. Toplantı için yurtdışından yaklaşık 4 bin katılımcı otellere rezervasyon yaptırdı. Toplantıların yapılacağı dönemde ise havalimanından Taksim'e kadar olan yollarda normal trafik akışı devam edecek. Bin yerli ve 500 yabancı gazetecinin takip edeceği toplantılarda 7 dilde tercüme yapılacak.
Referans
Dünya Bankası'ndan dere ıslahı çalışmalarına destek!