Emlak Terimleri

Dere Yapı Yaklaşma Sınırı nedir?

Dere Yapı Yaklaşma Sınırı ne demektir? Dere Yapı Yaklaşma Sınırı nasıl belirlenir? Dere Yapı Yaklaşma Sınırı neden uygulanır? Dere Yapı Yaklaşma Sınırı çıkarmanın amacı nedir? İstanbul'da Dere Yapı Yaklaşma Sınırı ne kadardır? İşte cevaplar...

Dere Yapı Yaklaşma Sınırı nedir?


Daha önce 


"İmar Planları hazırlanırken; EK1’de isimleri verilen derelerin her iki tarafında, kadastral sınırlarından itibaren 100 metrelik yapı yaklaşma mesafesi bırakılır. Derelerin yapı yaklaşma mesafesi içinde kalan bu alanlardaki yapılaşma hakları parsel yüzölçümünün %60’ ı hesaplanmak kaydıyla EK2’ de verilen yoğunluk değerlerine göre ait olduğu imar planı sınırı içinde bulunan havza dışındaki alanlar ile orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında kullanılır. Bu durumda, yapı yaklaşma mesafesi içinde kalan bu alanlar, ağaçlandırma, yol, yeşil alan,rekreasyon v.b. maksatlarla kullanılmak üzere, kamuya bedelsiz devredilir ve bu alanlarda yapı yapılamaz."


şeklinde olan fıkra, 16.01.2013 tarihli değişiklikle


Yeniden düzenlenen bent:


16.01.2013 tarihli, 2 sayılı Genel Kurul Kararı eki Yönetmeliğin 1 inci maddesi


"İçme suyu havzalarında EK-1’de isimleri verilen derelerin, orman alanları ve tarımsal niteliği korunacak alanlar dışında kalan kısımlarında; ıslah projesine uygun olarak bu derelerin ıslah kesitinin her iki yanında; temizlik, bakım ve onarımlarının yapılabilmesi maksadıyla imar planlarında en az on metrelik dere işletme bandı ayrılır. Dere ıslah alanı ile dere işletme bandları idarece kamulaştırılır" şekline dönüşmüştür.


Dere yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde yapı yapılamaz. Bu parsellerin imar hakları plandaki donatı alanlarına bedelsiz terk edilmesi koşuluyla,  planda donatı alanında  kalmaması durumunda ise yeşil ve veya yol olarak kullanılmak üzere kamu eline bedelsiz geçmesi  koşuluyla  ait olduğu onaylı imar planı sınırları içerisinde ilçe belediyesince uygun görülen  konut, konut+ticaret alanında  kalan başka parsellerde kullanılabilir. 


İmar hakkı transfer edilen parselde plandan ve/veya yönetmelikten gelen  minimum bahçe mesafeleri ve planda verilen emsal değeri %35 den fazla aşılamaz. Geri kalan/kalacak olan diğer imar hakları ise aynı usule göre başka parsellerde kullanılabilir.


- Tarım alanlarında kalan derelerin Yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalan parsellerde ilgili mevzuata uygun olmak, İSKİ ve Tarım Bakanlığı'nın uygun görüşünün alınması kaydıyla organik tarım ve tarıma yönelik hobi bahçeleri yapılabilir. Bu alanlarda suni gübre ve zirai mücadele ilaçlarının kullanıldığı tarımsal faaliyetlere izin verilmez. Bu parsellerde Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda tanımlanan tarımsal amaçlı yapılar 100 m yapı yaklaşma mesafesi dışında kalan parsel alanı içinde yapılır.


- İmar hakkı transferine konu edilecek parseller, kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz.


- Dere yapı yaklaşma sınırı içinde, planda donatı alanlarında kalan kamu parselleri imar hakkı transferine konu edilemez. 


- Uygulama görmüş parsellerde İmar hakkı transferine konu olacak parsellerin imar hakkı, kamulaştırmaya  konu olmayan önceki terk alanları da dahil edilerek hesaplanacak parsel yüzölçümünün yüzde 60’ı üzerinden hesaplanır.


tıklayın!


Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)