Ekonomi

Deri sektöründe tehlike çanları çalıyor! Düşük kur yüzünden pazarı kaybetme tehlikesi kapıda!

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Gürkan Gözmen, “Düşük kur nedeniyle uluslararası piyasada rekabet gücümüz zayıflıyor. Eldeki pazarları da kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya bir durumdayız” dedi. Leather&Fur Fashion Show Fuarı, Türk firmaları ile yurt dışı alıcıları bir araya getirdi

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği tarafından Antalya’da yapılan 10. Leather&Fur Fashion Show Fuarı, Türk firmaları ile yurt dışı alıcıları bir araya getirdi. Her yıl iki kez gerçekleşen ve deri sektöründeki ihracatın çok önemli bir bölümünün yapıldığı fuar, 20'ye yakın ülkeden 1.300'ün üzerinde rekor bir katılımla başladı.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, fuardaki ziyaretçi ağırlığının yüzde 70'lik bölümünün ana pazarları olan Rusya'dan ve Bağımsız Devletler Topluluğundan (BDT) geldiğini belirterek, 2015 yılından sonraki katılımcı olarak en yüksek dönemi yaşadıklarını ifade eden Gözmen, "Savaşa rağmen Rusya ve Ukrayna bizim önemli pazarımız. İhracatın yüzde 70'ini oluşturuyor. 2015 sonrası en yüksek katılımcı sayısına ulaştık. Geçen yıl deri konfeksiyonda ihracat 236 milyon dolarla yılı tamamladı. Deri ve deri mamulleri olarak 2022 yılında, 2 milyar doların üzerinde bir rakama ulaştık” dedi.

YÜKSEK TALEP İŞİMİZE GELMEZ

Geçen yıla göre bu yılın ilk dört ayında deri ve deri mamullerinde yüzde 10 artış yaşandığını, deri konfeksiyonda ise yüzde 20'nin üzerinde ihracat olduğunu belirten Gözmen, "Pandemi döneminde sektör olarak dibe vurmuştuk. Ancak yavaş yavaş piyasa canlanıyor. Talepte çok büyük artışlar istediğimiz bir şey değil. Ham madde fiyatlarında ve işçilikte yaşanan yükselişler, bir anda yüzde 30-50 arasındaki bir talep patlaması durumunda bizi zora sokar. 10-20 bandı arasında artışı karşılayabiliriz" şeklinde konuştu.

 


 


 

DÜŞÜK KUR BÜYÜK SORUN

Düşük kurun ihracatçıların rekabet gücüne darbe vurduğunu dile getiren Gözmen, "Düşük döviz artan maliyetler karşısında sıkıntı yaratıyor. Kar elde etmek mümkün değil. Fiyatı arttırarak bu pazarlara girip rekabet etme şansımız yok. Eldeki pazarlar yavaş yavaş kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya. Kur artarsa maliyetler inecek. İşçilik ve enerji maliyetleri yüzde 40'a yakın oranda ve bizi olumsuz etkiliyor. Kur böyle devam ederse deride geçen yılın ihracatını yakalamak zor olur. Ama kur artarsa bu rakamların üstüne çıkarız" ifadesini kullandı.