İhale

Deriner Barajı inşaatının yüzde 85'i bitti!

Yükseklik bakımından Türkiye'nin birinci, dünyanın 3'üncü büyüğü Artvin'deki Deriner Barajı'nın yaklaşık yüzde 85'i bitti

1.5 milyar dolara mal olan baraj 250 metre yüksekliğinde ve 720 metre uzunluğunda
Temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katılımı ile atılan Artvin'deki Deriner Barajı'nda sona yaklaşıldı. Yapımı 10 yılı aşkın süredir devam eden baraj, 2011'in Ağustos ayında bitecek. Test çalışmalarının ardından da baraj, 2011 sonunda enerji üretimine başlayacak.

Barajın yapımını ise Türkiye'den ERG İnşaat Tic. San. A.Ş. liderliğinde, Rusya'dan Technostroyexport, İsviçre'den Stucky, ABB, Sulzer Hydro Ltd ve Hydro Vevey şirketlerinden oluşan konsorsiyum üstlenmiş durumda.

EYFEL'DEN BİRAZ KISA

Çoruh havzası üzerinde bulunan ve 25 bin metrekarelik alana kurulu olan  baraj, yükseklik bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3'üncü büyük barajı olacak. Baraj 250 metrelik yüksekliği ile Ankara'nın simgelerinden Atakule'nin iki katını aşarken, Paris'in ünlü Eyfel Kulesi'ne yakın yükseklikte bulunuyor. 250 metre yüksekliğindeki baraj için toplamda 2 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Yerin altında da 40 metrelik uzunluğu bulunan baraj duvarının eni ise 60 metre genişliğinde. Barajın uzunluğu ise 720 metre. 600 megawatt kurulu gücündeki barajda, yıllık ortalama 2 milyar 300 milyon kilovat saatlik elektrik üretilecek. 4 ünitesi bulunan barajın her bir ünitesi sırayla devreye girecek.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Doğu Karadeniz'deki HES denetimleri kapsamında Deriner Barajı'nı da ziyaret etti. Köktaş'a burada, barajın yapımını üstlenen ERG İnşaat Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Mahmut Görücü bilgi verdi. Görücü, barajın yapımı ile 2 milyar metreküplük su toplanacağını ve böylece, Türkiye'nin en büyük yapay göllerinden birinin de oluşacağını söylerken, Çoruh Nehri'nin yaklaşık 5'te 1'inin kullanılacağını ifade etti. Görücü, barajın ardından bölge ikliminin de değişerek yumuşayacağını aktardı.

MALİYETİ 1.5 MİLYAR DOLAR

BARAJIN yüzde 85'i tamamlandı. Projenin yüzde 70'i Türk mühendisler tarafından yapılırken, çalışan işçilerin de yüzde 90'ı Türk.
12 YILDA 9 ölümlü kaza meydana geldi. Görücü, bu kazaların da teknik yetersizlikten değil, personelin dikkatsizliğinden kaynaklandığını ifade etti.
BAŞLANGIÇTA Artvin Barajı olarak adlandırılan barajın etüt çalışmaları esnasında, o dönemde Elektrik İşleri Etüt İdare'sinin başında bulunan İbrahim Deriner'in vefat etmesi üzerine, İbrahim Deriner'in anısına Barajın isminin Deriner Barajı olarak değiştirildiği kaydedildi.
1.5 MİLYAR DOLARA mal olan projenin tamamlanması için 200 milyon dolarlık yatırım kaldı.
BARAJ  deprem riskine karşı 1 metreye kadar ileri ve geri esneyebilecek şekilde inşa edildi.

1.100 KİŞİ
Projede şu an 1.100 kişi görev yapıyor. Çalışan kadınların oranı ise yüzde 1. Onlar da ofis personeli olarak Çalışıyor

Bize bıraksalar 5 yıl önce biterdi

PROJE Direktörü Mahmut Görücü, inşaatı 11 yıldır devam eden Deriner'in yapımının devletin ödenek yetersizliği nedeniyle 5 yıl geciktiğini belirterek, 'Eğer bu baraj bize işletme hakkı ile devredilmiş olsa ve biz bu barajı kendimiz banka kredisi ile yapsaydık, 5 yıldır elektrik üretiyor olurduk. Yılda 2.3 milyar kWh elektrik üretimiyle 250 milyon dolar gelir elde edecek bu barajın 5 yıl gecikmesinin bedeli faizleri ile birlikte 1.5 milyar dolardır. Barajın maliyeti de o kadar zaten' dedi.

Uçak çarpsa sinek konmuş gibi olur

TEKNOLOJİK ve mühendislik olarak en yeni teknolojilerin kullanıldığı Deriner projesinde 5 milyon metreküp beton kullanıldı, bu 500 bin konut anlamına geliyor. Olası bir depreme karşı barajı çevreleyen tepelerin sağlamlaştırılması için her biri 200 tonluk çivilerle zemin birbirine bağlandı. ERG İnşaat Başkan Yardımcısı ve proje koordinatörü Mahmut Görücü, barajı yaparken bölgenin tektonik yapısını dikkatle incelediklerini ve barajı depreme karşı dayanıklı olarak inşa ettiklerini söyledi. Mahmut Görücü, 'Baraj, 100 yıllık her türlü felaket senaryosu ve hava şartlarına karşı inşa edildi. Bombalamalara karşı da dayanıklı. Uçak dahi çarpsa hiçbir şey olmaz, sinek konmuş gibi olur' dedi. Görücü, projenin teknik ve mühendislik personelini özellikle bayanlardan seçtiklerine de dikkat çekti.
Akşam/Deniz Çiçek