Ekonomi

Detaylar netleşti! EYT'lilerin yüzde 40 çalışıyor

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında mart ayında 1.8 milyon kişi emeklilik başvurusu yaptı. Dilekçe veren EYT'lilerden yaklaşık 719 bini sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışıyor. İşte tüm detaylar...Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’da kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 gün, SSK’lılarda ise 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim ödeme koşulunu yerine getirmiş olan kişi sayısı, kanunun çıktığı tarih itibarıyla 2

Mart ayında yürürlüğe giren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanunla 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlarda yaş şartı kaldırılmış oldu.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’da kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 gün, SSK’lılarda ise 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim ödeme koşulunu yerine getirmiş olan kişi sayısı, kanunun çıktığı tarih itibarıyla 2.2 milyon kişiye erişiyordu. Yaş koşulu kaldırıldıktan sonra prim günü ve sigortalılık süresi koşulunu yerine getirenlerden 1.8 milyon kişi emeklilik başvurusu yaptı. Bunlardan 1.5 milyona yakınının emeklilik işlemleri bitti.

SGDP ÖDEYEREK 4A’LI OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM EDEBİLİYOR

SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı statüsünde emekli olanlar, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek 4A’lı (SSK) olarak çalışmaya devam edebiliyorlar. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden EYT’lilerin önemli kısmı mart ayının içinde emeklilik dilekçesi verdikten sonra ertesi gün aynı işyerinde SGDP’ne tabi çalışmaya başladı. Çalışmaya devam eden EYT’lilerden geri kalanı ise 31 Mart’ta çıkış, 1 Nisan’da da SGDP’ye tabi olarak yine aynı işyerinde işe giriş işlemi yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerine göre, emekli aylığı alarak çalışmaya devam eden işçi sayısı 2022 aralık ayında 945.6 bin, 2023 ocak ayında 909.1 bin, şubat ayında ise 920.1 bin kişi idi. EYT’lilerin emeklilik başvurusu yaptığı mart ayında SGDP’ne tabi emekli işçi sayısı 1 milyon 396.8 bine, nisan ayında ise 1 milyon 639.6 bin kişiye yükseldi.

Emekli işçi sayısı şubat ayına göre 719 bin 470 kişi arttı. Bunlardan 616 bin 97’si erkek, 103 bin 373’ü ise kadınlardan oluşuyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, AK Parti'nin 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerden kaynaklanan ekonomik kayıpları telafi etmek için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin getirilmesi ve bazı kanunlarda ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapılmasını öngören Kanun Teklifi hakkında milletvekillerinin sorularını cevapladı.

1,6 MİLYON KİŞİYE AYLIKLARI BAĞLANDI 
Muş, aylığı bağlanan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili soruya, "Bugüne kadar 1,9 milyon başvuru alınmıştır. Bugün tarihi itibariyle toplamda 1,6 milyon vatandaşımızın aylık bağlanma işlemleri ve sigortalar bilgilendirilmiştir" dedi.  

Yoğun bir müracat dönemi olduğunu söyleyen Muş, "SGK tarafından, EYT düzenlemesinin yürürlüğe girdiği 3 Mart 2023 tarihi itibariyle yoğun bir müracaat yapıldı. Oradaki personel ilave çalışmak durumunda kaldı" dedi.  

YÜZDE 10 HAK KAZANMADI
"Henüz aylık bağlanmamış sigortalılar, hizmet birleştirmesi gereken, ilgili kurum yazışmaları yapılarak, yazışma sonucuna göre aylığına hak kazanma durumu tespit edilecek sigortalılardır.

Normal süreçte yıllık 440 bin aylık bağlandığı dikkate alındığında SGK personelinin yoğun mesaisiyle 1 ayda, 1 yılda bağlanan aylık sayısı kadar aylık bağlandığı görülmektedir.

İncelenen başvurularda yüzde 10 oranında aylığa hak kazanmama durumu nedeniyle sigortalılara aylık sağlanamadığının bildirildiği tespit edilmiştir"