Detayları da açıklandı! Depremzedeye faizsiz 10 yıl kredi çağrısı!
Asrın felaketini yaşayan 10 ilde depremden mağdur olanlara kredi verilmesi çağrısı geldi. Depremzedelere verilecek kredinin 3 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl faizsiz olması talep edildi. Deprem nedeniyle kaybolan defter ve belgelerin yenilenmesinin kolaylaştırılmasını, mal varlığını kaybeden, hayata yeniden başlamak zorunda kalanlar için cansuyu kredisi desteği sağlanmasını isteyen TÜRMOB, söz konusu kredinin 3 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl faizsiz olmasını talep etti
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, (TÜRMOB), depremzedeler için kredi talebinde bulundu.
Deprem nedeniyle kaybolan defter ve belgelerin yenilenmesinin kolaylaştırılmasını, mal varlığını kaybeden, hayata yeniden başlamak zorunda kalanlar için cansuyu kredisi desteği sağlanmasını isteyen TÜRMOB, söz konusu kredinin 3 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl faizsiz olmasını talep etti.
Deprem afetinin 10 ildeki ticari ve mali hayata yönelik yarattığı tahribatın etkisini azaltmaya yönelik önerilerin yer aldığı bir çalışma yapan TÜRMOB başta deprem kaynaklı kaybolan defter ve belgelerin yenilenmesinin kolaylaştırılması istenirken, mal varlığını yitiren, hayata yeniden başlamak zorunda kalanlar için de cansuyu kredisi desteği sağlanmasını önerdi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, tutulması ve muhafaza edilmesi gereken kanuni defter ve belgelerin zayi olduğunu bildirdi.
Bu evreklar için zayi belgesi alınması sürecinin kalıcı olarak kolaylaştırılması önerisinde bulunan Kartaloğlu, verilen zayi belgelerinin de mahkemelerden alınmış belge hükmünde olması gerektiğini vurguladı.
Depremin vurduğu illerdeki mali müşavirlerin hem bölge içindeki hem de bölge dışındaki mükellefleri için mücbir sebep tanımlanmasını isteyen Kartaloğlu, “Merkezleri deprem bölgesi dışında olmakla birlikte fiili üretim ve iş merkezleri ile muhasebesel işlemleri deprem bölgesindeki illerde yürütülen işletmeler için de mücbir sebep tanımlanmalıdır” diye konuştu.
Bölgedeki mükelleflerin ise zayi olan alış/satış belgelerine yönelik karşıt inceleme zorunluluğunun kaldırılması çağrısı yapan Emre Kartaloğlu, “Bölgedeki mükellefler için YMM Tasdik Raporu tanzim zorunluluğu ya kaldırılmalı ya da raporların teslim süreleri uzatılmalı. Yaşanan felaket nedeniyle kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağış ve yardımların tamamı vergiye tabi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmeli” ifadelerini kullandı.
“ÇOĞU HAYATA SIFIRDAN BAŞLAYACAK BU İNSANLARA KREDİ VERİLMELİ”
Deprem bölgesinde pek çok vatandaş, işletme ve meslek mensuplarının tüm varlıklarını yitirdiğini bildiren Emre Kartaloğlu, “Pek çoğunun hayatı sıfırdan yeniden başlamak zorunda kalacaklar bu nedenle deprem bölgesindeki mükellefler için uygun koşullu cansuyu kredileri bir an önce hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Kartaloğlu, bankaların depremzedelere 3 yıl geri ödemesiz ve en az 10 yıl vadeli faizsiz ihtiyaç ve işletme kredisini cansuyu desteği olarak vermesini önerdi.