Ekonomi

Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete bebek bezinde büyük indirim! Kampanya gibi duyuru

Aşırı enflasyon karşısında ezilen vatandaşın alım gücü market raflarındaki temel tüketim mallarını almaya yetmeyeince hükümet kampanya gibi bir duyuruya imza attı. Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete bebek bezinde büyük indirim! KDV oranları düşürüldü.Hükümet kampanya gibi duyuruyu yaptı

Market raflarında satılan temel ihtiyaç malzemeleri deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete bebek bezi gibi ürünlere KDV indirimi geldi. Hükümet kampanya gibi duyuruyu yaptı. Zincir market çalışanları kepenkleri kapattı ama KDV indirimleri sonrası personel gece mesaisi yapacak. Market raflarında satılan söz konusu ürünlere yapılan indirimler etiketlere yansıtılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık. Ayrıca yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamındaki tıbbi cihazların KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indiriyoruz” dedi. Vatandaşın cebine yansıyacak açıklama sonrası market raflarının personeli gece mesaisine çağrıldı. Raflarda söz konusu ürünlerin fiyatları güncellenecek yeni fiyatlar ürün etiketlerine yansıtılacak.

 

KONUTA DA DÜZENLEME GELDİ

Erdoğan'ın temel gıda ürünlerine yapılan KDV indirimleri duyurusu arasında konutlarda uygulanan KDV oranlarıyla ilgilide açıklama yaptı. Erdoğan, "Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık. Ayrıca yeme içme hizmetleri tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Satın alınan konut, nerede olursa olsun metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabi olacaktır. Yani net alanı 150 metrekareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8'dir. Bu büyüklüğü aşan konutlarda ilk 150 metre karesi için yüzde 8, aşan konutlarda yüzde 18 KDV uygulanacaktır." şeklinde konuştu.

 

KONUTTA KDV SADELEŞTİRMESİ NASIL OLACAK?

Erdoğan'ın açıkladığı konutta KDV sadeleştirmesi nedir nasıl olacak sorusu ise konunun uzmaları tarafından şu şekilde açıklanıyor: Konut teslimlerindeki KDV oranı yeniden düzenlenerek satın alınan konutun büyükşehirlerde olup olmadığına, arsa birim metrekare değerlerine bakılmaksızın aynı şartlarda KDV'ye tabi tutulması ve bu teslimlerdeki KDV oranının sadeleştirilmesi sağlanacak.

Konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 oldu.

Ancak, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanı 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 olarak uygulanacak. Böylece 6306 sayılı Kanun kapsamında dönüşüme tabi tutulan konutlardan 150 metrekareye kadar olan kısmı için yüzde 1 KDV uygulaması devam edecek.

Diğer taraftan Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce başlamış konut inşaatları için ise eski hükümlerin uygulanmasına devam edilecek.

Bir diğer konu ise inşaat sektörünün KDV kaynaklı finansman yükünün azaltılması maksadıyla, arsa ve arazi teslimlerindeki KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.