Genel

Deutsche Bank: Türkiye’de kişi başı 1 oda bile düşmüyor!

Türk konut sektöründeki ‘balon’ iddiaları sürekli gündemde tutulmaya çalışılıyor. Son olarak bu konuya dikkat çeken NY Times’a yanıt Deutsche Bank’tan geldi: Türkiye’de kişi başı 1 oda bile düşmüyor...

Türk konut sektöründeki ‘balon’ iddiaları sürekli gündemde tutulmaya çalışılıyor. Son olarak bu konuya dikkat çeken NY Times’a yanıt Deutsche Bank’tan geldi: Türkiye’de kişi başı 1 oda bile düşmüyor.


ABD'nin en çok okunan gazetelerinden New York Times, Türkiye'deki inşaat sektörünün hızlı gelişimine dikkat çekerek, emlak sektöründe risk olduğu iddiasını ortaya atmıştı. Analizini İstanbul’da 1.5 milyon boş konut olduğu iddiasına dayandıran gazete bu işe bir de siyasi boyut kattı. Deutsche Bank, New York Times’ın bu analizinden iki hafta önce yayımladığı araştırmasında dünya çapında ülkelerin ‘balon’ riskini kıyaslamış, Türkiye’nin bu kıyaslama içinde en risksiz ülke konumunda olduğunu açıklamıştı.   


EMLAKTA EN RİSKLİSİ KANADA 


Deutsche'nin araştırması, ülkelerde kişi başına düşen oda sayısını baz alıyor. Buna göre Kanada kişi başına düşen 2.6 oda sayısı ile en fazla ‘balon’ riski barındıran ülke. Araştırmada 14 ülkeyle birlikle OECD bölgesi ortalamasına yer verilirken, Türkiye kişi başına düşen 0.8 oda ile ‘en risksiz’ ülke olarak dikkat çekiyor. Türkiye inşaat sektörünün temsilcileri de sektörde herhangi bir balon tehlikesi olmadığı kanaatinde. Bu söylemlere kulaklarını tıkayıp, proje geliştirmeye devam ettiklerini ifade eden sektör temsilcileri, satış problemi olmadığını da söylüyorlar. Ankara’da yeni bir projenin lansmanını yapan ve kısa sürede rekor satışa ulaşan Akfen’in patronu Hamdi Akın, “Balondan bahsediyorlar. Ancak ortada balon falan yok" diye konuştu. 

 

ESKİDEN REKLAM MI VARDI


Akın "Her satışa çıkan projenin reklamı yapılıyor. Bu da eskiye göre çok daha fazla konut üretildiği algısı yaratıyor. Oysa geçmişte de aynı hızla konut üretiliyordu. Ancak bunlar, reklam yapan üreticiler olmadığı için sektör bu kadar dikkat çekmiyordu” diye konuştu.  


NİTELİKLİ KONUTA İLGİ ARTARAK DEVAM EDECEK


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya Türkiye’de konut sektörünün henüz doygunluğa ulaşmadığını belirterek, "İstanbul’da nüfus 18 milyona yaklaştı. Bu kadar insanın yaşadığı konutların maalesef 4’te 3’ü hâlâ niteliksiz. Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte İstanbul’da yapılacak yeni projeler ile sektör son yılların en hareketli dönemlerini yaşamaya hazırlanıyor. Uzun vadede İstanbul’da nitelikli konuta talebin artarak devam edeceğine inanıyorum“ dedi.

2015'TE TÜM STOK BİTER


Barış Dumankaya, "Stok tartışması gereksiz. Türkiye'nin yıllık 650 bin ila 700 bin konuta ihtiyacı var. Stoklu çalışmak bizi müşteriye daha kolay ulaştırıyor. Yeni çıkan KDV kanunundaki değişikle birlikte müşterilerimiz için stok konut almak avantajlı olacaktır. Benim öngörüm; 2015 yılında KDV kanunu dışında kalan tüm stoklar bitmiş olacak“ diye konuştu.


ŞENAY KÖŞDERE/Akşam