Kent Haberleri

Deutsche Bank'tan asgari ücret için flaş tahmin geldi! Ocak 2025’te asgari ücrete ne kadar zam gelecek? 

Deutsche Bank analistleri, 2025 yılında asgari ücrete yapılacak artışların enflasyonla mücadelenin gerçekliğini ortaya koyacağını belirtiyor. Christian Wietoska ve Yiğit Onay, asgari ücretteki artışın yüzde 25-30 arasında olmasının ideal olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin 2025 yılı asgari ücret tartışmaları finans piyasalarının odağında yer alıyor. 2025 asgari ücret artışı seviyesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden popülist politikalara dönüp dönmeyeceğinin de işareti olacağı belirtiliyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bu yılın Aralık ayında başlaması beklenen görüşmeler siyasi açıdan da oldukça önemli bir karar. Son sözü söyleyecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti önemli ölçüde artırmış ve asgari ücrete bu yıl için yüzde 49 zam gelmişti.

Para Analiz'in Bloomberg haberinden aktardığına göre ülkemizde işgücünün üçte birinden fazlası asgari ücretle çalışıyor. Fakat 2023 yılında yeniden seçilmesinden bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde daha piyasa dostu politikalara odaklanan bir ekonomi ekibi kurdu. Şubat’ta göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan nominal faiz oranını yüzde 50’ye yükseltti. Paylaşılan bilgilere göre yabancı yatırımcılar, 2025 yılı için Merkez Bankası’nın öngördüğü enflasyon hedefine daha yakın duran daha düşük bir ücret artışı bekliyor. 

Deutsche Bank analistleri Christian Wietoska ve Yiğit Onay, sene sonu enflasyonunun yüzde 42, 2025 sene için de yüzde 23 olacağını ve fiyat baskılarının gelecek sene daha da azalacağını tahmin ediyor. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan analistler, “Bu da 2024 yılında olduğu gibi 2025 yılında da asgari ücrete tek bir zam yapılacağı varsayımıyla yüzde 25-30’luk bir artış anlamı taşıyor” ifadelerini kullandı.

Söz konusu görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, benzer bir mesaj reel sektör tarafından hükümete özel olarak iletildi. Yetkililerin daha yüksek bir zam konusundaki endişeleri anladığını fakat herhangi bir söz vermediğini söyleyen kişiler, görüşmeler gizli olduğu için adlarının açıklanmasını istemedi. Türk hükümeti de Bloomberg’e yorum yapmayı reddetti.

Asgari ücret artışlarının Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleriyle uyumlu tutulması, yatırımcılara ülkenin enflasyonu kontrol altına alma konusunda ciddi olduğu sinyallerini verecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce büyümeyi hızlandırmak için ucuz krediyi teşvik ederek fiyat baskılarını artırmıştı.

Wietoska ve Onay konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Yüzde 30’un üzerindeki herhangi bir artış, Merkez Bankası’nın enflasyon yörüngesinde sene sonu enflasyon görünümünü 2025 yılının sonuna kadar elde etmeyi zorlaştıracaktır” ifadelerini kullanarak, “Tüketicilerin alım gücünü desteklerken aynı zamanda enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sınırlamak amacıyla yüzde 25’lik orana yakın bir artış muhtemelen ideal olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman’dan kiracılara kötü haber: Zor geride kaldı, sıra daha zor günlerde!

Gürsel Tekin: Boş konut sorunu insanların belini büküyor, vergi getirilsin!

Divan Talya Oteli için flaş karar geldi! Mahkeme ‘yürütmenin durdurulması’ talebini geri çevirdi!