Ekonomi

Dev banka yıl sonu dolar tahminini açıkladı! İşte o rakam

İngiltere merkezli HSBC, Türkiye için hazırladığı yeni raporda yıl sonu dolar/TL tahminini 36 olarak öngördü. Yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 48'den yüzde 44,6'ya indiren banka, büyüme tahminini ise yüzde 3,1'den yüzde 3,8'e çıkardı.

HSBC, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme, enflasyon ve dolar tahminlerinde önemli güncellemeler yaptı. Yayımladığı son raporda banka, Türkiye'nin ekonomik gidişatına dair değerlendirmelerini ve tahminlerini paylaştı.

ENFLASYON TAHMİNLERİ YENİLENDİ

HSBC, 2024 ve 2025 yıllarına dair enflasyon beklentilerini revize etti. Haziran ayında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışın beklenenden daha düşük gerçekleşmesi, bu güncellemelerde etkili oldu. Raporda, "Haziran ayı TÜFE'sinin hem manşet hem de çekirdek enflasyon için temel aylık fiyat artış hızının yavaşlaması nedeniyle beklenenden daha düşük gerçekleştiğini gördük" denildi. Buna bağlı olarak, 2024 yılı sonu enflasyon tahmini yüzde 48'den yüzde 44,6'ya ve 2025 yılı sonu enflasyon tahmini ise yüzde 29'dan yüzde 27,7'ye düşürüldü.

BÜYÜME TAHMİNLERİ YÜKSELDİ

Büyüme tahminlerine ilişkin olarak HSBC, 2025 yılı için yüzde 3,6 olan büyüme beklentisini değiştirmedi. Raporda, "Daha sıkı para ve/veya maliye politikası, enflasyonda daha hızlı bir düşüşe ve dış açıkta daha hızlı bir iyileşmeye yol açabilir. Ancak, politika yapıcıların ekonomiyi yumuşatmak için daha kademeli bir makro ayarlamayı tercih ettiğini düşünmeye devam ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Yurt Gazetesi'nde yer alan habere göre, HSBC, para politikasına ilişkin baz senaryosunun yıl boyunca faiz oranlarının değiştirilmemesi yönünde olduğunu belirtti. Raporda, "Tahminlerimize göre reel politika faizi kasım ayından itibaren önemli ölçüde pozitif olacak, ancak şimdilik 4. çeyrekte başlayacak faiz indirimlerinin bir miktar erken olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz" değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca, yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın, enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risklerin temel kaynakları olmaya devam ettiği vurgulandı.

 

TÜRK LİRASININ DEĞERİ ARTACAK

Raporda Türk Lirası'nın (TL) geleceği konusunda olumlu bir tutum sergilendi. "TL konusunda yapacağız. Para birimi için düşük enflasyon reel faizler kanalıyla destekleyici olmaktadır. Şimdiye kadar, yükselen nominal faiz oranları, reel faizleri artırma ve dolarizasyon sürecini destekleme konusunda ağır bir iş yapmak zorundaydı. Bundan böyle reel faizlerin pozitif dinamiği enflasyondaki düşüşten kaynaklanabilir. Reel faizlerin 2024 yılı sonuna kadar önemli ölçüde pozitif hale gelebileceğine ve TL'nin cazibesini daha da artıracağına inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

DOLAR YIL SONUNDA 36 TL OLACAK

HSBC, yıl sonu dolar/TL kuru tahminini 36 olarak belirledi. Raporda, "Dolar/TL'yi yıl sonunda 36 seviyesinde görüyoruz" denildi. TL'nin reel faizler aracılığıyla desteklenmesi ve enflasyonun düşüşe geçmesiyle birlikte, para biriminin cazibesinin artacağına olan inanç vurgulandı.

Altın fiyatlarında faiz depremi! Gram altın, çeyrek altın fiyatları düştü! Kapalıçarşı altın fiyatları 24 Temmuz 2024!

Ünlü gayrimenkul uzmanı arsa ve arazi alınması gereken bölgeyi 'Yakın gelecekte çok kıymetli hale gelecek' diye açıkladı

İslam Memiş'ten çarpıcı açıklama: Ucuzladı, gram altınınızı ona çevirebilirsiniz! Piyasa uzmanı peş peşe ezber bozdu!

Arsa ve araziden umut kesildi! Satışlar son 2 yılın gerisinde kaldı!