Ekonomi

Dev bankanın genel müdüründen çarpıcı açıklama: Bankacılık artık en karlı 10 sektör arasında değil!

Türkiye’nin en büyük özel bankaları arasında yer alan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, sermaye karlılığı bakımından bankacılık sektörünün artık karlı 10 sektör arasında bulunmadığını söyledi. Öncelikle 2022’nin kolay bir yıl olmadığınının altını çizen Baştuğ, bankacılık sektörü olarak odaklandıkları konuların yasal düzenlemeler paralelinde sıklıkla değiştiğini, buna karşın sektörün yılı bilanço dinamikleri açısından pozitif geçirdiğini belirtti

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, 2022 senesini değerlendirirken, 2023 öngörülerini de paylaştı.

Öncelikle 2022’nin kolay bir yıl olmadığınının altını çizen Baştuğ, bankacılık sektörü olarak odaklandıkları konuların yasal düzenlemeler paralelinde sıklıkla değiştiğini, buna karşın sektörün yılı bilanço dinamikleri açısından pozitif geçirdiğini belirtti.

TL kredi büyümesinin enflasyonun bir miktar altında kaldığını ve yabancı para kredilerin daralmasını sürdürdüğünü belirten Baştuğ, Türk lirası mevduatın payının ise ciddi şekilde artış gösterdiğini vurguladı.

SERMAYE KÂRLILIKLARI ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

Bankacılık sektörünün güçlü aktif kalitesini koruduğunu vurgulayan Baştuğ sorunlu kredilere ciddi girişler olmadığını ve takipteki kredi oranlarının düşmeye devam ettiğini söyledi. Baştuğ, banka kârlılıkları nominal olarak ciddi artmış gibi görünse de sermaye kârlılıklarının sektörde yüzde 40 civarında ve enflasyonun ciddi gerisinde kaldığına işaret etti.

Söz konusu bu durumun bankalar açısından net sermaye kaybı anlamına geldiğinin altını çizen Baştuğ, sermaye karlılığı bakımından bankacılığın artık en karlı ilk 10 sektör arasında bulunmadığını vurguladı.

Yapılan yoğun üzenlemelerin kredi büyümeleri üzerindeki etkileri sebebiyle sektör odağını daha fazla müşteri büyümesine çevirdiğini dile getiren Baştuğ, bu alanda rekabetin daha önce görülmedik bir boyuta taşındığını söyledi.

Baştuğ açıklamasında ayrıca, kârlılıktan ödün vermek pahasına sektörün müşteri kazanımını öncelediğini gördüklerini, bunun en belirgin örneğinin ise maaş promosyonlarındaki fiyatlamalar olduğunu bildirdi.

MÜŞTERİ KAZANIMINDA REKOR

Baştuğ, önemli zorluklara sahne olan 2022’nin, Garanti BBVA içinse çok başarılı geçtiğini ve tüm alanlarda öncülüklerini pekiştirdiklerini vurguladı.

Tüm performans göstergelerinde seneyi hedeflerinin üzerinde tamamladıklarının altını çizen Baştuğ, “Türk Lirası kredilerde sektördeki payımızı artırarak özel bankalar arasındaki liderliğimizi devam ettirdik” diye konuştu.

Sektörel kredilerin kendileri için de büyümenin öncüsü olduğunu bildiren Baştuğ bireysel kredilerde ise özel bankalar arasında geleneksel hale gelen liderliklerinin devam ettiğini ve özellikle destek kredilerinde gösterdikleri güçlü performansla öne çıktıklarını söyledi.

Bilançolarını ise ayırdıkları karşılıklarla güçlendirdiklerini aktaran Baştuğ, mobil aktif müşteri sayısının 12,6 milyona ulaştığını ve hızla dijitalleştiklerini belirtti. Bilançolarını oldukça dengeli yönettiklerinin de altını çizen Baştuğ, nakdi ve gayrinakdi toplam 778 milyar liralık kredi portföylerinin yüzde 78’inin reel sektöre, yüzde 22’sinin bireysel müşterilere verdikleri desteklerden oluştuğunu bildirdi.