Ekonomi

Dev bir bankadan daha, ‘sermaye karlılığı’ uyarısı!

Son dönemlerde sermaye karlılığı konusunda endişelerini dile getiren bankalara bir yenisi daha eklendi. Konu hakkında bir uyarı daha, Türkiye'de faaliyet gösteren dev bir bankanın genel müdüründen geldi.Son olarak Türkiye’de faaliyet gösteren QNB Finansbank’tan da bu meseleyle ilgili bir açıklama geldi

Bankalar, son dönemlerde yaşanan sermaye karlılıklarıyla ilgili peş peşe endişelerini dile getiriyor.

Son olarak Türkiye’de faaliyet gösteren QNB Finansbank’tan da bu meseleyle ilgili bir açıklama geldi.

Konuyla ilgili görüşlerini bildiren QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, 2022 senesinde yapılan birçok yasal düzenlemenin bankaları zorladığının altını çizerek, 2023'te öz sermaye kârlılıklarının düşeceği uyarısında bulundu.

2022 gelişmeleri ve 2023’ten beklentilerini paylaşan Tan, enflasyonist ortamda küresel ekonomide resesyon ihtimali de artmış olduğuna dikkat çeken Tan, enflasyonun, küresel koşulların da etkisiyle son yılların en yüksek seviyesine çıktığını hatırlattı.

Ömür Tan,“Nominal açıdan güçlü bir kârlılık seviyesi yakalanmasına rağmen öz sermaye kârlılığı seviyesinin enflasyon oranının altında seyrettiğini söyledi. Bankacılığın, sadece finansal rakamlarla ve kârlılıkla takip edilebilecek bir sektör olmadığını vurgulayan Tan, “Bizim açımızdan müşteri kazanımı ve derinleşme de çok önemli konular” diye konuştu.

“2022’DE YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER BANKALARI ZORLADI”

2023 yılının bankacılık açısından da olumlu bir yıl olabileceğini tahmin eden Tan, “Sektör açısından ön plana çıkan konu yasal düzenlemeler ve değişiklikler oluyor. Ekonomik konjonktür kapsamında 2022’de birçok yasal düzenlemede değişiklik yapılmıştı. Bunların bir kısmı sektör açısından olumlu etki sağlasa da bazıları da bankalar açısından zorlayıcı oldu” ifadelerini kullandı.

Bankacılık sektöründeki büyümenin 2023’te de devam edeceğini öngören Tan Türkiye ekonomisinin de büyümesi paralelinde Türk lirası cinsinden kredi talebinin artacağını ve özellikle küçük işletmelerin ve gerçek kişi müşterilerin talep tarafında daha iştahlı olacağını düşündüğünü söyledi.

Mevduat tarafında da KKM ile TL tasarruflarının teşvik edildiğini hatırlatan Tan, bankacılık sektörünün bu sene de hem kredi hem de mevduat tarafında Liralaşma Stratejisi’ne devam edeceğini söyledi.

‘2023’TE ÖZ SERMAYE KÂRLILIKLARI DÜŞECEKTİR’

Sektörde öz sermaye kârlılığı hedeflerinin tüketici enflasyonu paralelinde şekilleneceğini belirten Tan, “2023’te bankacılık sisteminde nominal açıdan yüksek kârlılıklar görsek de öz sermaye kârlılıkları düşecektir ama hedef en azından enflasyon seviyesinde öz sermaye kârlılığı yakalamak olacaktır” diye konuştu.

QNB Finansbank olarak pazar payı açısından da zaman büyümeyi önceleyen bir banka olduklarını vurgulayan Tan, “Stratejik tüm metriklerde pazar payı kazanmak istiyoruz. Büyümede özellikle TL cinsinden ürünleri önceleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Dev bankanın genel müdüründen çarpıcı açıklama: Bankacılık artık en karlı 10 sektör arasında değil!