Emlak Konut

Dev finans kuruluşundan flaş açıklama! Konut fiyatları 2023 yılında yavaşlayacak!

Dünyada ve ülkemizde konut fiyatlarındaki artışlar ev sahibi olmak isteyenleri kara kara düşündürüyor. Ekonomi yönetimi orta gelirli vatandaşlara yönelik yeni bir konut kampanyası başlatırken, dünyaca ünlü kuruluştan 2023 yılına ilişkin önemli bir açıklama geldi.Tüketiciler konut fiyatlarındaki artış hızının ne zaman yavaşlayacağını merak ederken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, tüketicileri rahatlatacak önemli bir açıklamayı kamuoyu ile paylaştı

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve yüksek enflasyon gerekçesiyle konut fiyatlarındaki yükseliş hız kesmiyor. Tüketiciler konut fiyatlarındaki artış hızının ne zaman yavaşlayacağını merak ederken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, tüketicileri rahatlatacak önemli bir açıklamayı kamuoyu ile paylaştı.

Fitch'ten yapılan açıklamada, Amerika’da konut fiyatlarının, nüfus ağırlıklı ortalama bazında geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 10,5 ile aşırı değerlendiği yorumuna yer verildi.

FİYATLAR DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE

Uluslararası kredi derecelenme kuruluşu Fitch’in açıklamasına göre, son aylarda konut fiyatları düşüş eğilimi gösteriyor. Konut fiyatlarındaki aşırı değerlenmenin azalmaya devam edeceğinin tahmin edildiğini belirten Fitch, konut fiyatlarının Ekim 2022 tarihin'de yüzde 0,5 gerileyerek peş peşe dördüncü ay gerileme kaydettiğine dikkat çekti.

Açıklamada, konut fiyatlarındaki aşırı değerlemenin Batı kıyısından Doğu'ya kaydığına işaret edildi. Ayrıca 2022 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla konutların en fazla değer kazandığı eyaletlerin Hawaii, Güney Karolina ve Kuzey Karolina olduğu ifade edildi.

FAİZ ORANLARI YÜKSEK

Açıklamaya göre, ayrıca yüksek konut kredisi faiz oranları, konut fiyatlarını baskılamaya ediyor.  Konut finansmanı şirketi Freddie Mac'e göre, 2 hafta önce yüzde 6,27 civarında olan 30 yıllık sabit ipotek oranının 12 Ocak itibarıyla yüzde 6,33'e ulaştığı belirtildi.

Fitch’in açıklamasında, konut piyasasının gerileyen satışlar, düşük envanter ve düşen fiyatlarla durgunluğunu koruduğuna işaret edildi. Bu nedenle hem ev satın alma hem de ev satma hissiyatının 2022 yılına kıyasla önemli ölçüde düştüğü belirtildi.

CİDDİ ÖLÇÜDE YAVAŞLAYACAK

Fitch Ratings, soğuyan talep ve kötüleşen satın alma durumu sebebiyle ABD'de nominal konut fiyatı artışının 2023 yılında ciddi ölçüde yavaşlamasını beklediğini açıkladı.

Açıklamada, soğuyan talep ve kötüleşen satın alınabilirlik nedeniyle nominal konut fiyatı büyümesinin bu yıl içerisinde ciddi ölçüde yavaşlamasının beklendiği ifadesine yer verildi. Fitch’e göre, nominal konut fiyatları 2023 yılında yüzde 0 ila 5 arasında düşecek. 30 yıllık ipotek oranı ise yüzde 6,5 ila 7 arasında tahmin ediliyor.