Ekonomi

Dev finans kuruluşundan şok rapor! 2023 yılında iflaslar yüzde 21 oranında artacak

Küresel çapta küçük ve orta ölçekli işletmelerin başı çektiği iflas dalgasının yavaş yavaş büyük firmaları da etkisi altına alacağı ileri sürülüyor. Allianz Trade, yayınladığı rapor ile dünya ekonomilerini yakından ilgilendiren iflas riskine dikkat çekerken, en kırılgan sektörleri de açıkladı.Kurum, ülkelerin tek tek iflas seviyelerini analiz ederek sonuçlarını bir rapor halinde duyurdu

Allianz Trade küresel çapta iflas araştırmalarına ilişkin raporunu kamuoyu ile paylaştı. Kurum, ülkelerin tek tek iflas seviyelerini analiz ederek sonuçlarını bir rapor halinde duyurdu. 'Küresel İflas Raporu, dünya ekonomi açısından ürkütücü bir gerçeği gözler önüne seriyor. Raporda, dünya çapında iflasların 2023 yılında yüzde 21, 2024 yılında ise yüzde 4 oranında artacağı belirtiliyor.

Allianz Trade’in raporunda, Avrupa'da, iflasların 2023 yılında Fransa'da yıllık yüzde 41 artarak 59 bine ulaştığına dikkat çekildi. Sözkonusu ‘Küresel İflas Raporu’nda, İngiltere'de iflasların artış oranının yüzde 16’ya ulaşarak 28 bin 500'e ulaştığı, Almanya'da yüzde 22 artışla 17 bin 800'e ve İtalya'da ise yüzde 24’lük oranındaki büyüme ile 8 bin 900'e ulaşmasının beklendiğine işaret edildi.

Rapora göre, ABD'de ise daha sıkı kredi koşulları ve belirgin ekonomik yavaşlamanın bir sonucu olarak 2023 yılında iflaslarda yüzde 49'luk bir artışın gerçekleşmesi öngörülüyor.

SIRA BÜYÜK FİRMALARDA…

‘Küresel İflas Raporu’na göre, iflasların büyük çoğunluğunu küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturduğuna dikkat çekilirken, bu eğilimin yavaş yavaş büyük firmalara da yayılmaya başladığına işaret edildi. Sözkonusu durumun ekonomilerde bir domino etkisi riski yarattığına işaret edildi.

Raporda, küresel düzeyde, büyük çaplı iflasların sayısının 2022 yılının son çeyreğinde 88 adede ulaşarak pandemi öncesi gerçekleşen seviyelerin biraz üzerine çıktığı kaydedildi. Raporda, geçen yılın tamamı için küresel sayıya en fazla katkıda bulunan üç sektörün inşaat, perakende ve hizmet sektörü olduğu vurgulanırken, küresel büyümenin ise bu yıl yüzde 2,2 ile yavaşlamasının da beklendiği ifade edildi.

Raporda, 2024 yılında ise ılımlı bir toparlanma olacağı tahminine yer verilirken ancak bu toparlanmanın iflaslarda bir düşüşü tetikleyecek seviyelerin altında kaldığı ileri sürüldü. Allianz Trade’in raporuna göre, düşük büyümenin yanı sıra kar oranlarındaki baskının artması, nakit tamponlarının zayıflaması ve daha sıkı finansman koşulları iflasların yeniden artmasına yol açabilecek nitelikte.

EN KIRILGAN SEKTÖRLER HANGİSİ?

İflaslarda domine etkisine işaret eden Allianz Trade İflas Araştırmaları Baş Analisti Maxime Lemerle, 50 milyon eurodan fazla geliri olan şirketler için iflas sayısının şu anda pandemi öncesi seviyelerin biraz üzerinde olduğunu ifade etti. Lemerle, inşaat, perakende ve hizmetler sektörlerinin en çok etkilenen sektörler olduğuna işaret ederek düşük büyüme, kârlılık üzerindeki baskı ve sıkı finansman koşullarının, en kırılgan şirketlerin dayanıklılığını test ettiğini ileri sürdü.

Lemerle, bu şirketler arasında arasında ise en az fiyatlandırma gücüne sahip sektörlerin  tekstil, hizmet, perakende, ulaşım, inşaat ve dayanıklı tüketim gibi ücret odaklı ve faiz artışı maliyetlerine en çok maruz kalan sektörler olduğunu dile getirdi.

LİKİDİTE KRİZİNE DİKKAT!

Lemerle, Avrupa'da ve ABD'de bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan türbülansın olası bir likidite krizinin iflaslar üzerinde ne tür etkisi olabileceği sorusuna da açıklık getirdi. Lemerle, yapılan tahminlere göre 2008 yılındakine benzer bir finansal krizin yeniden yaşanması durumunda, 2023 ve 2024 yılları toplamında ABD'de ve Batı Avrupa’da iflas sayısının sırasıyla 21 bin 600 ve 99 bin 900 civarında artabileceğine dikkat çekti.