Kent Haberleri

Dev seçim yaklaşırken JPMorgan'dan 2023 seçimleri sonrası dolar tahmini!

JPMorgan adlı Amerikan yatırım bankası, Türkiye'deki seçimlerin ardından döviz kuru ve faizlerle ilgili tahminlerini açıkladı. 14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan seçimler sonrasında doların Türk lirası karşısındaki zirve seviyesi tahminleri de bu açıklama içerisinde yer aldı. Anelka ve Christovova'nın raporunda yapılan açıklamada, 2023'ün ikinci yarısında makro düzenleme gerekliliğinin kaçınılmaz olduğu belirtildi

JPMorgan'ın Anelka ve Christovova adlı analistlerinin "Türkiye: 14 Mayıs'taki seçimlerin piyasa etkileri" başlıklı raporunda, seçim sonucundan bağımsız olarak politika değişim beklentilerinin ön plana çıktığı belirtildi.

Anelka ve Christovova'nın raporunda yapılan açıklamada, 2023'ün ikinci yarısında makro düzenleme gerekliliğinin kaçınılmaz olduğu belirtildi. Bu gereklilik, seçim sonuçlarından bağımsız olarak ortaya çıkan bir durum olarak vurgulandı.

Kurum analistlerinin Bloomberg HT'de yer alan habere göre, seçim sonrası senaryolarında dahi ortodoks politikalara dönülsün, TL'de yüksek volatilite nedeniyle değer kaybı bekledikleri belirtildi. Şirketlerin döviz talebi ve Merkez Bankası'nın rezervlerini artırma hedefi gibi faktörlere dayalı olarak tahminlerini paylaşan analistler, dolar için seçim sonrası yeni zirvelerin öngörüldüğünü ifade etti.

Analistler, seçimlerden sonraki süreçte dolar/TL kurunda 24-25 seviyelerinin görülebileceğini tahmin etmektedir.

Açıklamada, "Sonrasında ortodoks makroekonomik politikalara dönülecek bir senaryoda Lira'da gerçek bir değer kazancı trendi görülebileceği" ifadesi yer aldı. Bu durumda, TL'nin reel değerinin artacağı ve daha istikrarlı bir seyir izleyebileceği öngörülmektedir. Ancak bu senaryonun gerçekleşmesi için belirli politika değişikliklerinin yapılması gerektiği de vurgulanmaktadır.

Analistler, 5-10 yıllık tahvil getirilerinde adil değerin yüzde 26-33 aralığında olduğunu tahmin etmektedirler. "Enflasyon hedefli ortodoks politikalara dönüş senaryosunda" faizlerin yüzde 25 seviyelerine kadar çıkabileceğini belirten analistler, şu anki makroekonomik politikaların devam etmesi durumunda ise seçim sonrası tahvil getirilerinde çok fazla bir değişim beklemiyorlar, ancak sonrasında ılımlı bir yükseliş olabileceğini değerlendirmektedirler.

Analistler, Merkez Bankası'nın ortodoks politikalara dönülmesi durumunda, yılın 3. çeyreğinde politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 30'a yükseltmesini beklemektedirler. Ancak, faizlerin yüzde 40'a kadar yükselme ihtimalinin de dışlanamayacağı ifade edilmiştir. 3. çeyrekte yeterli bir faiz artışı olmazsa, makroekonomik dengesizliklerin artabileceği ve daha fazla faiz artışını gerektirebileceği belirtilmektedir.

Analistler, küresel yavaşlamanın da etkisiyle 2023'te Türkiye'de büyümenin düşebileceğini ve yüzde 2,5 büyüme olacağı tahmininde bulunduklarını belirtmişlerdir. Öte yandan, birkaç gün önce Citi ekonomistleri de Türkiye'deki düzenlemelerin gevşetilmesi ve risk primindeki toparlanmanın etkisiyle bir yıl içinde Türk Lirası'nın yüzde 12 değerlenebileceğini belirtmişlerdir.